Novi detalji iz američkih dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti: Klinton i Putin razgovarali o Miloševiću - BIGportal.ba
Region Vijesti

Novi detalji iz američkih dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti: Klinton i Putin razgovarali o Miloševiću

Nekadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević, koji je 2000. godine poslije više od decenije otišao sa vlasti, bio je tema i američke, ali i ruske administracije, i to neposredno prije nego što će se njegova sudbina okrenuti za 360 stepeni.

Naime u to vrijeme jedna od ključnih figura svjetske politike, američki predsednik Bil Klinton, ali i još jedan “igrač” koji je tek stupio na scenu, ruski šef države Vladimir Putin, razgovarali su upravo o tome šta bi moglo da se dogodi na tim izborima, ali i o NATO bombardovanju SRJ 1999. godine.

Kako su se izbori približavali, navodi se u tekstu, Klinton je bio zabrinut da će Milošević varati kako bi ostvario pobjedu.

-Ovi izbori će biti važni, ali vjerovatno neće biti fer – rekao je američki predsjednik tada Putinu, novom ruskom predsjedniku.

To se desilo dvije i po nedelje pred glasanje, navodi “Foreign affairs”, pozivajući se na skoro otpečaćena dokumenta, koja, između ostalog, sadrže i transkripte razgovora Clintona i Putina.

-Milošević trči iza birališta, pa će izbore vjerovatno pokrasti. Vjerovatno bi mu bilo draže da izgubi, ali će vjerovatno urediti da se to ne desi – rekao je Klinton.

Putin, prema dostupnom transkriptu, ništa na to nije rekao, ali se požalio na NATO intervenciju na SRJ 1999. godine.

  • Nismo konsultovani u odluci da se bombarduje Jugoslavija. To nije fer – odgovorio je Putin.

SB

Danas objavljeno

Zamalo tuča u NSRS

M.

Srpska lista: “Pružamo punu podršku predsjedniku Aleksandru Vučiću”

M.

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Ostavite komentar