Novi detalji iz američkih dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti: Klinton i Putin razgovarali o Miloševiću - BIGportal.ba
Region Vijesti

Novi detalji iz američkih dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti: Klinton i Putin razgovarali o Miloševiću

Nekadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević, koji je 2000. godine poslije više od decenije otišao sa vlasti, bio je tema i američke, ali i ruske administracije, i to neposredno prije nego što će se njegova sudbina okrenuti za 360 stepeni.

Naime u to vrijeme jedna od ključnih figura svjetske politike, američki predsednik Bil Klinton, ali i još jedan “igrač” koji je tek stupio na scenu, ruski šef države Vladimir Putin, razgovarali su upravo o tome šta bi moglo da se dogodi na tim izborima, ali i o NATO bombardovanju SRJ 1999. godine.

Kako su se izbori približavali, navodi se u tekstu, Klinton je bio zabrinut da će Milošević varati kako bi ostvario pobjedu.

-Ovi izbori će biti važni, ali vjerovatno neće biti fer – rekao je američki predsjednik tada Putinu, novom ruskom predsjedniku.

To se desilo dvije i po nedelje pred glasanje, navodi “Foreign affairs”, pozivajući se na skoro otpečaćena dokumenta, koja, između ostalog, sadrže i transkripte razgovora Clintona i Putina.

-Milošević trči iza birališta, pa će izbore vjerovatno pokrasti. Vjerovatno bi mu bilo draže da izgubi, ali će vjerovatno urediti da se to ne desi – rekao je Klinton.

Putin, prema dostupnom transkriptu, ništa na to nije rekao, ali se požalio na NATO intervenciju na SRJ 1999. godine.

  • Nismo konsultovani u odluci da se bombarduje Jugoslavija. To nije fer – odgovorio je Putin.

SB

Danas objavljeno

Muškarac povrijeđen prilikom prevrtanja traktora

M.

Pas izujedao dvije osobe, jedna od njih dijete

M.

Broje se žrtve sukoba, UN traže hitnu obustavu vatre

M.

Ostavite komentar