27. Juna 2020.

Novi detalji: Asanž regrutovao dvije najveće hakerske grupe protiv vlade SAD

Big Portal

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, tužioci time nastoje da dokažu da nije delovao kao novinar ili izdavač, već kao haker kršeći Zakon o špijunaži, za šta bi mogao biti osuđen maksimalno na 175 godina zatvora.

Osnivač Vikiliksa kovao je zaveru s hakerima povezanim s grupama Anonimus i Lulzsek, za koje se sumnja da su počinili brojne sajber napade širom sveta, navodi se u ažuriranoj optužnici američkog Ministarstva pravda, piše Blumberg.

Asanž, koji je u pritvoru u Velikoj Britaniju zbog zahteva za izručenje SAD, dao je vođi Lulzseka popis ciljeva koje treba hakovati 2012. rekavši toj osobi da će najuticajnije izdanje hakovanog materijala biti iz agencija CIA, NSA ili Njujork tajmsa, saopštilo je američko Ministarstvo pravde, napomenuvši da je vođa Lulzseka u to je vreme sarađivao sa službom FBI.

SAD su u junu prošle godine optužile Asanža za ugrožavanje nacionalne bezbednosti zbog zavere za pribavljanje i otkrivanje tajnih podataka. Blumberg ističe da ažurirana optužnica objavljena u sredu i dalje ima 18 tačaka, uključujući 17 optužbi za špijunažu i jednu za hakovanje vladine kompjuterske mreže.

Prema izmenjenoj optužnici američkog pravosuđa, osnivač Vikiliksa tražio je hakere na konferencijama u Evropi i Aziji koji bi se mogli domaći tajnih podataka koje bi on objavio na svojoj internet stranici i bio je u zaveri s članovima hakerskih organizacija, piše AP.

Radio je i sa 17-godišnjim hakerom koji mu je davao informacije ukradene iz banke i uputio je tinejdžera da ukrade dodatni materijal – audio snimke visokih vladinih zvaničnika, kažu tužioci. A

Asanž tvrdi da deluje kao novinar koji ima pravo na zaštitu u skladu s Prvim amandmanom, ističe AP, dodajući da su njegovi advokati tvrdili da su optužbe za špijunažu i zloupotrebu kompjutera politički motivisane.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare