Novi automobili u EU će 2030. u prosjeku trošiti 2 litra na 100 km - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Novi automobili u EU će 2030. u prosjeku trošiti 2 litra na 100 km

Očekuje se i da će oko 2025. godine prosečni električni automobil koštati kao benzinac ili dizelaš iste klase – zbog pada cijene baterija.

Velike promene se spremaju ne tržištu Evropske unije i sigurno je da će se odnos zastupljenost automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, i električnih automobila i plug-in hibrida, značajno promeniti, piše Revijahak.

Prema novim planovima Evropske komisije, emisije CO2 automobila po kilometru morale bi da padnu za 50 odsto u periodu od 2021. do 2030. godine, a ne za 37,5 procenata kako je prethodno planirano.

Šta to konkretno znači?

Mnogo više plug-in hibrida i električnih automobila u proizvodnji, koji emituju malo ili nimalo CO2 u vožnji.

Međutim, sigurno je da će EU pratiti i stvarnu potrošnju plug-in hibrida, za koje se sumnja da ih vozači ne pune strujom na električnim punjačima, već da funkcionišu kao klasični hibridi što znači da emituju mnogo više CO2 u realnim uslovima nego što je deklarisano. Te 2030. godine, prosečna potrošnja novih automobila trebalo bi da iznosi oko 2 l/100 km, a emisija CO2 u proseku 45 g/km.

Naravno da je to nemoguće postići sa automobilima opremljenim klasičnim motorima i već sada se kalkuliše da će u ukupnoj prodaji novih automobila električna vozila 2030. godine činiti 50 odsto.

Dobra vest je da se očekuje da će – kao rezultat pada cene baterija – prosečni električni automobil koštati kao sličan model sa benzinskim ili dizel motorom već oko 2025. godine.

Izvor. B92

Danas objavljeno

Parking mjesto prodato za rekordnih 1,3 miliona dolara

Zeljka

Na prodaju “Jerrari”, spoj Ferrarija 365GT i Jeepa Wagoneera

Zeljka

Klasični Mini sa elektropogonom iz Nissana Leaf

Zeljka

Ostavite komentar