14. Marta 2022.

Novi Apple Mac Pro se očekuje u septembru

Big Portal

Međutim, ono što je bilo najzanimljivije vezano za ovaj računar jeste upravo procesor koji će ga krasiti – M1 Ultra.

Naime, Apple je stvorio najnoviji čip u svojoj M1 seriji tako što je spojio dva M1 Max procesora i tako korisnicima doneo do sada neviđenu procesorsku moć. Zato je veoma zanimljivo videti kako će Apple unaprediti najsnažniji računar u svojoj ponudi – Mac Pro.

Za sada, i Mac Pro i Mac Mini koriste Intelove x86 procesore. Međutim, kako navodi Expreview, moguće je da Apple razvija potpuno novu liniju procesora pod nazvom “Redfern”. Ovi procesori koristiće istu tehnologiju spajanja dva čipa kako bi se dobilo mnogo snažnije rešenje, U ovom slučaju, u pitanju bi moglo da bude spajanje dva M1 Ultra procesora kako bi se dobio čip koji ima 40 jezgara (32 “performance” jezgra i 8 “efficiency” jezgara), kao i podršku za 256GB unificirane memorije niske latencije. Očekuje se da će se ovi procesori pojaviti u septembru, a u okviru nove Mac Pro linije računara.

M1Ultra_Chipsets.jpg

Ovo se poklapa sa ranijim navodima prema kojima se očekuje da će Apple u novim Mac Pro računarima koristiti sopstvene čipove. Tada je navodni kodni naziv nove serije procesora bio Jade 4C-Die, i isto se očekivalo da će imati ukupno 40 jezgara. Dakle, možda je Redfern upravo novo ime za Jade 4C-Die.

Za sada, dalje informacije nisu dostupne, ali sigurno smo da će novi Mac Pro sigurno biti jedan moćan računar za profesionalce koji će, takođe smo sigurni, imati malo veću cenu. Takođe, nova tehnologija spajanja čipova ostavlja mesta nekim veoma interesantnim i brzim rešenjima. Kako će sve to izgledati, ne znamo, ali verujemo da će biti veoma interesantno videti ga krajem leta.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare