17. Maja 2020.

Novi algoritam otkrio na stotine Android “creepware” aplikacija

Big Portal

Creepware?

Creepware je svaka aplikacija koja služi za maltretiranje drugih korisnika, direktno ili indirektno, ali nema dovoljno malicioznih osobina da bi mogla da se klasifikuje kao spyware. Drugim rečima, ovakve aplikacije omogućavaju zlostavljanje, a do sada je bilo neophodno da se kombinuju sa drugim malicioznim aplikacijama da bi se precipirale kao opasnost.

Skoro 1000 creepware aplikacija

Nakon što su objasnili da creepware omogućava maliciozne online radnje i onima koji nisu eksperti na tom polju, stručnjaci su objavili CreepRank, algoritam koji testira aplikacije, te procenjuje da li mogu da se klasifikuju kao creepware. U uobičajene prakse ovog tipa spada sakrivanje telefonskog broja tokom poziva, SMS spamovanje – kada se u nečiji inbox pošalje na stotine poruka, a tu su i druge radnje, te tutorijali za hakovanje.

CreepRank algoritam testiran je uz pomoć anonimnih podataka koji su preuzeti sa 50 miliona Android uređaja. Tom prilikom je otkriveno 857 aplikacija koje ispunjavaju sve uslove za creepware, nakon čega je Google 813 uklonio iz svoje prodavnice.

Izvor: Mashable/PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare