Novi algoritam otkrio na stotine Android “creepware” aplikacija - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Novi algoritam otkrio na stotine Android “creepware” aplikacija

Eksperti su otkrili na stotine takozvanih „creepware“ aplikacija u okviru Android Play Store-a, a Google je odmah reagovao, te neke uklonio iz prodavnice.

Creepware?

Creepware je svaka aplikacija koja služi za maltretiranje drugih korisnika, direktno ili indirektno, ali nema dovoljno malicioznih osobina da bi mogla da se klasifikuje kao spyware. Drugim rečima, ovakve aplikacije omogućavaju zlostavljanje, a do sada je bilo neophodno da se kombinuju sa drugim malicioznim aplikacijama da bi se precipirale kao opasnost.

Skoro 1000 creepware aplikacija

Nakon što su objasnili da creepware omogućava maliciozne online radnje i onima koji nisu eksperti na tom polju, stručnjaci su objavili CreepRank, algoritam koji testira aplikacije, te procenjuje da li mogu da se klasifikuju kao creepware. U uobičajene prakse ovog tipa spada sakrivanje telefonskog broja tokom poziva, SMS spamovanje – kada se u nečiji inbox pošalje na stotine poruka, a tu su i druge radnje, te tutorijali za hakovanje.

CreepRank algoritam testiran je uz pomoć anonimnih podataka koji su preuzeti sa 50 miliona Android uređaja. Tom prilikom je otkriveno 857 aplikacija koje ispunjavaju sve uslove za creepware, nakon čega je Google 813 uklonio iz svoje prodavnice.

Izvor: Mashable/PCPress

Danas objavljeno

Asrock će vam zamijeniti matičnu ploču ako vam se naljepnica zaglavi u DIMM slotu

Vanja A

Xiaomi predstavio 12T seriju i nove IoT uređaje

Vanja A

Aplikacija koja kopira Dynamic Island funkciju preuzeta u impresivnom broju

Vanja A

Ostavite komentar