Nove zgrade „grade“ školu u Adi - BIGportal.ba
Banja Luka

Nove zgrade „grade“ školu u Adi

Naselje Ada treba dobiti svoju osnovnu školu i ako bude sve išlo prema planovima Grada temelj bi trebao biti postavljen iduće godine.

Osnovci iz tog dijela grada uglavnom pohađaju OŠ Branko Radičević, što je jedan od razloga koji je doveo do preopterećenja te škole. Samo u pojedinim slučajevima roditelji svoju djecu upisuju u škole koje se nalaze u blizini te mjesne zajednice i to u Vrbanji, Boriku ili Obilićevu.

Gradonačelnik Igor Radojičić je potvrdio da je izdat nalog za projektovanje te nove škole.

Napomenuo je da je regulacinim planom koji je nedavno usvojen ucrtana škola sa dvoranom u ulici koja nosi isti naziv kao i ta mjesna zajednica.

– U ovom momentu ide procedura, prvo idemo sa formiranjem urbanističko tehničkih uslova i projektovanje škole. Za sada smo još uvijek u fazi formiranja smjernica za projektante, odnosno zadatka koji bi definisao koja veličina i šta se sve od škole traži. Tako da bi mi u nekoj vrlo optimističnoj verziji voljeli, da sredinom iduće godine, imamo projekat riješen te papirologiju i možda negdje pod najboljim okolnostima, ako se ništa ne otme, da se temelj zakopa krajem iduće godine – rekao je on.

Dodao je da je osnovna škola potrebna Adi jer je u pitanju naselje koje se gradi i u kojem je u planu i u narednom periodu intenzivna i urbana gradanja sa velikom stambenim blokovima.

– Posmatrano od Novog Borika, pored Incela, pa skroz prema takozvanim borački zgradama se planira puno novih zgrada. Pored toga kvadrati takvih stanova su i nešto jeftiniji nego u drugim dijelovima grada, tako da se očekuje da će se još više naseljavati i da će nastati novo naselje u kojem će se vjerovatno naseliti i mlađi ljudi sa djecom – rekao je Radojičić.

Dodao da postoji i veliki interes brojnih investitora koji su u tom prostoru žele praviti nove zgrade.

Rekao je da bi veliki plus za njihove projekte bilo da onima kojima prodaju stanove mogu reći da će u blizini imati i školu.

Pored planova za Adu Grad ima još nekoliko sličnih većih investicija, koje se takođe već neko vrijeme najavljuju, a koje se odnose na poboljšavanje uslova odvijanja nastave u školama u Banjaluci. Jedan od njih je i dogradnja OŠ „Miloš Crnjanski„ na Petrićevcu koja ima previše učenika, ali ne dovoljno učionica. Iako se realizacija tog projekta najavljuje već neko vrijeme za sada je sve i dalje ostalo na izradi projekta, koje još nije završeno.

– Opet optimistička varijanta bi bila i nadam se da će tako biti da za iduću školsu godinu imamo dogradnju. Pokušaćemo se dogovoriti sa resornim ministarstvom, isto kao i sa školom Branko Radičević, da Grad uradi projekat i papirologiju, a oni da finansiraju te radove – naveo je Radojičić.

Iz resornog ministarstva poručuju da osnovna škola „Miloš Crnjanski“ nije dostavila zahtjev za dogradnju, jer tek priprema projektnu dokumentaciju.

– Ministarstvo će razmatrati mogućnost finansiranja dogradnje ove škole kada bude dostavila zahtjev sa projektnom dokumentacijom i predračunom radova – rekli su u ministarstvu prosvete i kulture RS

Podsjetili su da su upravo oni finansirali jedan od najkrupnijih ulaganja u školstvo koje je ove godine okončano u Banjaluci.

– Ministarstvo prosvjete i kulture obezbjedilo je ukupno 1,6 miliona KM za dogradnju i opremanje osam učionica u OŠ „Branko Radičević“. Dogradnjom učionica u toj školi obezbjeđeni su potrebni uslovi za rad za oko 1.850 učenika-naglasili su u ministarstvu.

Obnova škola
Ovogodišnjim ulaganjem kada je u pitanju sanacija i obnova škola, obuhvaćeno je ukupno 16 objekata. Za te radove je predviđeno 600.000 KM i ta sredstva su izdvojena iz republičke i gradske kase te budžeta predsjednice Republike.

Kada su u pitanju ulaganja u obnovu objekata srednjih škola. Lani je Grad u saradnji sa Republikom i Razvojnim programom UN (UNDP), te Vladom Bugarske, obezbjedio je oko 1,9 miliona KM za rekonstrukciju 17 osnovnih i dvije srednje škole.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Grad od Ministarstva traži lokacijske uslove: Kada ćemo ugledati repliku fontane u Banjaluci

M.

Zbog radova pojedini dijelovi Banjaluke bez vode

M.

U Stričićima niče deponija za deponijom

M.

Ostavite komentar