Nove tenzije između Pariza i Moskve: "Uvredljivo" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nove tenzije između Pariza i Moskve: “Uvredljivo”

Izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona o njegovoj zabrinutosti zbog ekspanzije veza afričkih zemalja sa Rusijom su uvredljive.

To je u petak rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov novinarima nakon sednice Saveta ministara Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

“Što se tiče predsednika Makrona i njegovih izjava, zaista, generalno, očekivale su se etičnije izjave od Francuza. Zato što je rekao, ako se dobro sećam, otprilike sledeće: da je zabrinut za vojnu i diplomatsku aktivnost Rusije u Africi i da to ne bi nazvao ni saradnjom, već podrškom apsolutno promašenim, nelegitimnim režimima i huntama”, kazao je Lavrov, preneo je Tas.

Prema njegovim rečima, prilično je uvredljivo za afričke države koje nastavljaju, uprkos svemu, dosledno da razvijaju odnose sa Ruskom Federacijom.

Makron je ranije izrazio zabrinutost zbog sve snažnijih diplomatskih i vojnih kontakata između Rusije i Afrike i negodovao zbog širenja navodno lažnih informacija i ruskih narativa u Africi od ljudi koje je odbio da nazove novinarima, pominjući otvaranje novih biroa ruske novinske agencije Sputnjik i televizije RT u Africi.

B92.

Danas objavljeno

Lice lišeno slobode, oduzeta droga

M.

Kinezi “na nogama”

M.

Kinezi “ispratili” američku krstaricu

M.

Ostavite komentar