Nove sankcije Rusiji? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nove sankcije Rusiji?

Kandidat za nemačkog kancelara Armin Lašet zapretio je Rusiji sankcijama ako se gasovod “Severni tok 2” upotrebi protiv Ukrajine.

“Ako Rusija ponovo preduzme agresivne akcije protiv Ukrajine, Nemačka c´e preduzeti mere na nacionalnom nivou i zalagati se za kazne unutar Evropske unije”, rekao je Lašet u intervjuu za poljski list “Ržečpospolita”.

Prema njegovim rečima, na taj način c´e Nemačka “sprečiti” korišc´enje “Severnog toka 2” kao “geopolitičkog oružja”. Nemački političar tvrdi da sporazum o gasovodu između Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke pruža instrumente pomoc´u kojih one “mogu zajedno da pozovu Rusiju na odgovornost zbog destruktivnih aktivnosti”. On je pri tome dodao da suverenitet i bezbednost Ukrajine moraju biti prioritet spoljne politike Nemačke. “Severni tok 2” je gotovo 99 odsto završeni gasovod iz Rusije u Nemačku sa ukupnim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Protiv njegove izgradnje aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje su zainteresovane za promociju svog prirodnog tečnog gasa u zemljama EU, kao i Ukrajina i Poljska koje projekat nazivaju političkim. Vašington je četiri puta uvodio sankcije u pokušaju da spreči njegovu realizaciju, ali je izgradnja došla do završne faze i trebalo bi da bude završena do kraja leta. Ranije su Berlin i Vašington izdali zajedničko saopštenje o “Severnom toku 2” u kojem se navodi da je za izgradnju gasovoda potrebno obezbediti nastavak snabdevanja gorivom iz Rusije preko Ukrajine posle 2024. godine. Nemačka se takođe obavezala da c´e tražiti od Brisela sankcije protiv Moskve ukoliko Rusija bude koristila izvoz energenata kao instrument uticaja. Moskva je više puta pozivala da se prestane sa politizacijom situacije, podsec´ajuc´i da je gasovod koristan ne samo za Rusiju, vec´ i za Evropsku uniju i naglašavajuc´i da nikada nije koristila energetske resurse kao instrument pritiska.

Danas objavljeno

Nijemci glasaju – izlaznost 36 odsto

M.

Napeto na Jarinju: Specijalne jedinice tzv. Kosova dovezle oklopno vozilo sa puškomitraljezom

M.

Ruski lovci ispratili američki bombarder iznad Pacifika

M.

Ostavite komentar