NOVE MJERE U SRBIJI Kome je ograničen rad do 17 časova - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

NOVE MJERE U SRBIJI Kome je ograničen rad do 17 časova

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sjednici najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19, saopšteno je iz Vlade.

Kome je ograničeno radno vrijeme?

Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće raditi od petka u 17 časova do ponedjeljka u 5 časova ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vrijeme biće od ponedjeljka do petka do 17 časova, piše Blic.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju djelatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedjelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice takođe neće raditi od petka u 17 časova do ponedjeljka u 5 ujutru. Frizerski i kozmetički saloni, saloni za njegu ljepote neće raditi tokom vikenda.

U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.

U kom periodu rade ostali objekti?

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smještaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda. Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedjeljom, do 17 časova.

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bijele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

Stroga kontrola

Sve ove mere usvojene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimu, uz nadu da će one dati željeni rezultat i da ćemo u danima pred nama to vidjeti i u brojevima zaraženih građana korona virusom.

Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mjera, koje stupaju na snagu sutra.

Vlada Republike Srbije i Krizni štab apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno i ne okupljaju se u stanovima, privatnim smještajima niti u bilo kojim drugim prostorima. Time ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju cjelokupnu okolinu. Neodgovornim ponašanjem direktno ugrožavamo naš zdravstveni sistem i iskazujemo nepoštovanje prema zdravstvenim radnicima, koji od marta mjeseca podnose najveći teret borbe protiv korona virusa.

Dobro poznate epidemiološke mjere i preporuke, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina kao i često provetravanje prostorija ostaju na snazi. Poštovanjem svih mjera i preporuka, čuvamo svoje zdravlje i dajemo svoj doprinos borbi protiv korona virusa a čini se da je doprinos svakog građanina sada potrebniji nego ikada.

Jedino svi zajedno, udruženim snagama možemo postići naš cilj a to je pobjeda nad korona virusom i Vlada Republike Srbije ne sumnja da će zajedno sa svim građanima što prije taj cilj i postići.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar