18. Marta 2020.

NOVE MJERE U HRVATSKOJ Od ponoći se skoro sve zatvara na 30 dana

Big Portal

– Pet zaraženih osoba je izliječeno, ukupno je testiran 1.171 uzorak, a hitna je intervenisala u 321 slučaju sumnje na bolest – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Oboljeli se nalaze u Zagrebu, Zadru, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Sisku, Rijeci, Puli, Osijeku, Karlovcu i u Zaboku.

Voditelj Štaba Davor Božinović najavio je da od ponoći stupaju na snagu strožije mjere socijalnog distanciranja radi sprečavanja širenja zaraze. On je istakao da je Sabor usvojio Zakon o izmjenama zakona o sistemu civilne zaštite.

– Ovaj Nacionalni stožer dobio je dodatne ovlasti u donošenju odluka koje se onda sprovode od svih civilnih stožera u Hrvatskoj. Stožer priprema odluku, s obzirom na to da izmjene Zakona stupaju na snagu od sutra 00:01, tada mi možemo donositi odluke. S tim u vezi želim najaviti da ćemo donijeti na temelju mišljenja struke cijeli set mjera – izjavio je Božinović.
Riječ je o, kako je rekao, strožijim mjerama socijalnog distanciranja.

– Osnovno je da se svako od nas pridržava mjera osobne higijene i distanciranja. U zatvorenom prostoru udaljenost među osobama treba biti dva metra, a na otvorenom jedan metar. Kako bi to saživjelo u praksi svih građana, priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustaviće se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne: sauni, bazeni, kina, klubovi, kazališta. Takođe, obustaviće se rad svih ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. Obustavlja se rad svih trgovina osim onih sa prehrambenim i higijenskim artiklima. Radiće benzinske pumpe, pekare. Obustavlja se rad teretana, fitnes centara, treninzi, održavanje izložbi, revija, sajmova – poručio je.

Obustavljaju se i vjerska okupljanja, rekao je Božinović.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare