NOVE MJERE PROTIV KORONE Dr Kon: Moguće su ZABRANE KRETANJA u nekim situacijama - BIGportal.ba
Region Vijesti

NOVE MJERE PROTIV KORONE Dr Kon: Moguće su ZABRANE KRETANJA u nekim situacijama

Vanredno stanje kao vanredno stanje teško da može biti opcija, ali to ne znači da ćemo ostaviti ovako i da neće biti mjera zabrane kretanja u nekim situacijama.

Nećemo mi pustiti da se virus prenosi, a da mi ne preduzimamo ništa, rekao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je gostujući na televiziji Hepi rekao da ne postoji broj zaraženih koje treba dostuići da bi se mere pooštrile.

– Što se tiče određivanja nekog broja kada bi se nešto radilo mislim da je i profesor (Branislav) Tiodorović te brojke demantovao. Mi usporavamo virus, vjerovali ili ne. Usporavamo ga čitav ovaj period naročito nakon otvaranja škola – istakao je Kon.

Kao što usporavamo sve akutne respiratorne infekcije, tako usporavamo i korona virus, bio je jasan naš stručnjak, piše Blic.

– Ova situacija je nešto što smo očekivali. Taj porast je posljedica nagomilavanja testiranja. Utorak i sreda su najjači dani. Ima još jedna stvar, to proširenje na Kragujevac i Valjevo – Beograd nije tako dramatično porastao i to je na neki način ipak neki dobar znak. Ako smo uspeli da usporimo u Beogradu, uspjećemo i u ovim gradovima – ističe Kon.

Konov koeficijent
Naš epidemiolog se osvrnuo i na koneficijent koji je značajan za procjenu trenutne epidemiološke situacije.

– Procenat pozitivnih među onima koji su sumnjivi prošle nedjelje je u Beogradu bio 11,6 odsto, za ovu nedjelju još uvek nemamo, ali pratimo. Povećava se broj pozitivnih zato što se povećava broj onih koji se javljaju sa simptomima. To znači da je virus u cirkulaciji, to je signal alarma. Svi kontakti se prate i isto se prate kao u martu – istakao je on.

Kon je naglasio i da su građani virus donijeli i sa ljetovanja.

– Nadzor je pomogao. Kad imate nadzorni sistem kada se odmah odvoji onaj ko je zarazan vi usporavate prenošenje – objašnjava on.

Lokalni štabovi mogu donositi svoje odluke
Suština je, objašnjava epidemiolog da se spriječi ponašanje u kojem dolazi do maksimalnog prenošenja virusa, a frekvencija se povećava poslije 23 sata.

– Svaki lokalni štab ima pravo na lokalu da donese svoje odluke. Tako, na primjer trenutno je preko 30 ljudi zabrana okupljanja, a to može da se spusti i na pet ili na potpunu zabranu, ali to nije realno – kaže on.

Na pitanje da li se može očekivati da se vratimo na vanredno stanje Kon kaže da vanredno stanje kao vanredno stanje nije realna opcija.

Ko je na udaru?
– Što se tiče epidemioloških činjenaca ništa se nije promenilo. Ko je na udaru? To zavisi od toga ko obolijeva ili gledate ko ima najveću smrtnost. Na udaru su i dalje stariji kod kojih je veća smrtnost – zaključuje stručnjak.

Danas objavljeno

Putin: Uzajamno priznati sertifikate o vakcinaciji

M.

Na Šepku gužva u oba smjera, na Gradišci na izlazu iz BiH

M.

U Srbiji 6.948 novozaraženih, preminule 64 osobe

M.

Ostavite komentar