25. Jula 2021.

Nove katastrofalne poplave u Belgiji: Bujice nosile sve pred sobom

Big Portal

U navedenom dijelu zemlje padala je obilna i intenzivna kiša praćena snažnom olujom. Bujica je nosila automobile i druge predmete koji su bili na ulicama.

Zamjenik gradonačelnika Dinanta, grada u provinciji Valon Brabant, Robert Kloze je ukazao da niko nije povrijeđen i da niko nije stradao. Ocijenio je da su današnje poplave bile gore od onih od prošle sedmice. Kako je kazao, cijeli život živi ovdje i nikada nešto takvo nije vidio.

Nadležni su saopštili da se danas rijeke nisu izlile u provinciji Lijež koja je prošle sedmice bila pogođena katastrofalnim poplavama. Smatraju da nema potrebe da stanovništvo u ovom dijelu Belgije bude evakuisano.

Tokom prošlosedmičnih poplava u zapadnoj Evropi poginulo je više od 210 ljudi, a najviše su stradale Belgija i Njemačka. Pretpostavlja se da će obnova koštati nekoliko milijardi evra.

Većina naučnika je saglasna da je ovo posljedica klimatskih promjena te da će ovakvi ekstremi postati sve češći. Za njih to znači da će se države morati prilagođavati klimatskim promjenama. Između ostalog, to će podrazumijevati preispitivanje procjene rizika od poplava i poboljšanje sistema upozorenja na poplave, piše “Sky News”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare