7. Augusta 2020.

Novalić sazvao hitan sastanak sa kantonalnim premijerima zbog epidemije: Stanje je teško, evo šta je dogovoreno…

Big Portal

U Vladi Federacije BiH je održan radni sastanak na poziv premijera Fadila Novalića, kojem su prisustvovali predstavnici Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalne uprave za inspekcijske poslove te Ministarstva zdravstva FBiH, u čije ime se medijima obratio Goran Čerkez.Cilj ovog radnog sastanka je bio razmjena informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji te poduzimanje i praćenje mjera u borbi protiv koronavirusa.

“Konstatovali smo da je stanje dosta teško, ali da ga još uvijek kontrolišemo. Potrebno je uraditi i dodatne napore da se stabilizuje situacija. Potreban je i veći i jači angažman inspekcija, kao i ministarstava unutrašnjih poslova”, kazao je Čerkez dodavši da je evidentno da postoji kršenje mjera i da inspekcija na tome radi. On je poručio da postoji niz instrumenata na raspolaganju kantonima u borbi protiv virusa, a da to nije “lockdown” koji ne bi mogli izdržati. Ono što također ne bi mogli izdržati je brzo širenje zaraze.

Govoreći o kapacitetu Čerkez je kazao da veliki priliv pacijenata u bolnice ne predstavlja problem samo zbog nedovoljnog broja kreveta, nego i zbog manjka osoblja koje treba da liječi hospitalizovane.

Na radnom sastanku je dogovoreno da se u ponedjeljak federalni premijer sastane s premijerima kantona, ministrima zdravstva te predstavnicima Federalne uprave za inspekcijske poslove, Civilne zaštite i sa dva predsjedavajuća Parlamenta FBiH kako bi razgovarali o mjerama i pojačanju aktivnosti na sprečavanju širenja virusa.

SB

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare