12. Maja 2021.

Novak: Trebalo mi je godinu i po da stanem na noge

Big Portal

Branilac pehara na “Foro Italiku” morao je da se suočava sa pitanjima o svojoj igri, prošlosti, a osvrnuo se i na taj period kada je 2016. godine osvojio svoj, za sada, jedini trofej u Bulonjskoj šumi.

Na pitanje koliko je teško da usavrši igru kako bi pobeđivao na svim podlogama, Novak je dao upravo taj primer sa Rolan Garosa.

U tom smislu, meni je daleko lakše uvek bilo da nađem motivaciju. Imao sam mnogo motiva kada sam želeo da trijumfujem u Parizu, da stignem i do toga da imam sva četiri grend slema. Tri puta sam stao na poslednjem stepeniku, gubeći u dugim finalima, posebno protiv Nadala i 2015. od Vavrinke. Kada sam osvojio titulu 2016. godine, bio je slučaj da osvojim sva četiri turnira zaredom i imao sam nekoliko finala. Bilo je to najboljih 15 meseci u mojoj karijeri, zenit moje karijere, što se tiče rezultata, kako sam se osećao na terenu i kako sam igrao“, priznao je Novak.

Kaže da je tada bilo predvideti ono što dolazi.

Tada nisam verovao da ću posle toga imati problema da planu motivacije. Mislio sam da nikad neće biti tako, ali mi se to dogodilo. Jasno je da sam naučio nešto novo, to je bio proces koji me je mnogo iscrpeo. Bio sam uporan i prenapet u toj želji da osvojim grend slem na šljaci. Bila je tosituacija kada je sve postalo više mentalno nego fizički, taj period kada sam stizao do finala u četiri ili pet godina, a nisam uspevao da pobedim. Bio mi je potreban taj poslednji korak, da podignem trofej i to mi je dalo motiv i glad svake sezone“, dodao je Đoković.

A onda se desilo da se prosto zduvao, poput balona, a došle su i povrede.

Kada sam uspeo u tome, osetio sam neverovatnu sreću i olakšanje, ali sam bio i iscrpljen. Dao sam mnogo od sebe. Na emotivnom nivou, trebalo mi je godinu i po da se oporavim. Imao sam problema i sa ramenom. Sve do 2018. nisam uspeo da stanem valjano na noge. U tom smislu, mislim da je tenis jedinstven sport: stalno morate da budete fleksibilni i da se prilagođavate novim uslovima i podlogama, napolju, unutra, po jakom vetru, povetarcu, igranju tokom dana ili pod reflektorima. Toliko je sve to različito, da ako želite da budete kandidat za najviše pozicije na listi, morate da igrate dobro na svim terenima i pod svim uslovima. Ako ne možete, onda to ne funkcioniše. Novi tenisa sada je veoma visok“, zaključio je osvajač 18 grend slem titula.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare