Novak: Toliko se pogoršalo da sam svaki dan uzimao lijekove - BIGportal.ba
Sport Tenis

Novak: Toliko se pogoršalo da sam svaki dan uzimao lijekove

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, rekao je da je u jednom periodu morao svaki dan da koristi pilule koje su ublažavele bol, kako bi mogao da igra tenis.

Srpski teniser imao je velikih problema sa laktom i jedan od glavnih problema je bio taj što je pokušao drugim putevima, a ne operacijom, da ga reši.

Povreda je bila velika prekretnica u mom životu, ne samo u teniskom smislu, već i u ljudskom karakternom pogledu. Bio sam primoran da u tim trenucima uđem duboko u sebe“, rekao je Novak u intervjuu za “VICE“.

Dobro je poznato da je Đoković “vukao” povredu lakta duže vreme i da je na Vimbldonu 2017. godine sve “puklo”.

Šest meseci sam odsustvovao bez igranja zvaničnog meča, ali je povreda krenula mnogo ranije. Vukao sam povredu dve i po godine. Nisam joj se posvetio na pravi način u pravo vreme. Onda sam se opustio, gledajući i vrebajući za nekim kratkoročnim rešenjima, poput antiinflamatornih pilula, koje inače ne volim, ali sam morao da ih uzimam kako bih igrao. To je trajalo neko vreme, ali ti lekovi, svaki sportista koji ih uzima, ne poboljšavaju stanje, iako uklanjaju bol. Zapravo ti samo pogoršava jer ti ne osećaš bol, a bol je signal tvog tela da se nešto ne događa“, kazao je Đoković.

Novak objašnjava gde je sve kulminiralo i kada je odlučio da prestane sa pilulama i da uzme pauzu.

Taj metod sam koristio godinu i po dana. To se sve pogoršavalo, da sam na kraju, u poslednjih nekoliko meseci, morao svaki dan da uzimam lekove. Na Vimbldonu 2017. godine više nisam mogao, stisnem reket i do te mere bol je išao da nisam mogao više ruku da podignem. Onda sam došao do trenutka gde sam morao da predam meč, tada sam osećao ogromno olakšanje. Uzeo sam veću pauzu nego što su mi doktori prepisivali, jer sam želeo i mentalnu pauzu. Da se emotivno napunim“.

Foto: Getty Images

Dobro je poznato da je Đoković uzeo šest meseci pauze, međutim kada se vratio na teren to opet nije bilo “to”. Usledila je operacija u februaru prošle godine, potom mučenje da se vrati u staru formu, ali i u svemu tome je uspeo i sada je ponovo prvi na svetu.

Đoković je pričao mnogim stvarima poput meditacije, odnosno tihovanja, tog unutrašnjeg mira, potom o svojim reakcijam na terenu… Takođe, prisetio se perioda kada je znao da popije alkohol, ali kako se lako napijao jer je retko pio, s tim je prestao odavno.

Srpski teniser je podelio i zanimljivu scenu iz Monte Karla pre dosta godina kada je imao šansu da upozna svog idola Majkla Džordana.

Džordan je bio u Monte Karlu gde živim već deset godina. Sećam se, imao sam pauzu između dva treninga. Žena mi je otišla da se šeta gradom sa svojom sestrom. Meni je zvonio telefon i to je bilo pre nego što smo bili roditelji kada smo još imali malo vremena da se odmorimo, između treninga. Utišao sam telefon, da mi ne zvoni, kako bih se malo odmorio. Međutim vidim nešto svetli i vibrira. Reko šta je, ko me zove, ona me zove. Pet propuštenih poziva. Ja se javljam, sećam se tog trenutka kao da je juče bilo“, kaže Novak i dodaje:

Foto: Getty Images

“Ona kaže: ‘Džordan je ispred mene na pet metara’. Ja kažem: ‘Molim?’. Ona kaže: ‘Majkl Džordan, tvoj idol, kojeg hoćeš tako žarko i jarko da upoznaš je ispred mene. Dolazi ovde!’. Ja ne znam šta mi je bilo, al’ sam joj rekao: ‘Ja ne mogu zato što imam trening popodne i moram da se odmorim…’. Majke mi sam to rekao. Spustio sam slušalicu i onda sam razmišljao i naravno posle deset minuta preznojavanja, kao šta sam to uradio, pokupio sam se i otišao do nje. Ali, Džordan je već bio otišao. I to je taj trenutak, ali nema veze. U svakom slučaju, ovaj, imaćemo priliku negde da se upoznamo“.

Najbolji srpski sportista svih vremena dotakao se malo i odnosa prema Hrvatskoj i njegovoj podršci “vatrenima” na Mundijalu u Rusiji.

“Pa, lagao bih kada bih rekao da to nikada ne radim ciljano. Svestan sam kada se obraćam javnosti preko društvenih mreža, da će to doći do mnogo ljudi, do njihovih telefona i, naravno, do medija. I onda će se to, naravno, proširiti ako je u pitanju neka priča koja ima neku osnovu da bude veliki hit u regionu. I primer koji si naveo sa Svetskog prvenstva u fudbalu prošle godine jako je dobar. Ali tu sam, recimo, reagovao iskreno i onako kako osećam“, rekao je Đoković.

Novak se trenutno nalazi u na Mastersu u Majamiju gde se od 20.30 sastaje sa Robertom Bautistom-Agutom u osmini finala

Danas objavljeno

Novak lako do titule u Tel Avivu

Zeljka

Zvezda ubjedljiva u Novom Sadu

Zeljka

Partizan rutinski protiv Cibone

Zeljka

Ostavite komentar