27. Januara 2020.

Novak o pravilima: 25 sekundi, to je u redu, nisam za skraćenje perioda za zagrijavanje

Big Portal

Otkako je uvedeno pravilo od 25 sekundi između dva servisa, igrači su različito reagovali, ali ono se dosledno primenjuje i na igračima je da to prihvate.

Novak je upitan koliko to pravilo utiče na njegov tempo igre, kao i na dužinu trajanja poena.

“Tolerancija se smanjila, ali i dalje postoji. Postoje trenuci kad istekne tih 25 sekundi, kao što su neke vanredne situacije gde ti zameniš reket, onda ti progledaju kroz prste, ali su ipak mnogo rigorozniji. Mislim da je to korektno, ono što sam primetio kod većine igrača je pozitivno mišljenje oko uvođenja tog pravila”, rekao je Đoković.

Onda je sam prešao i na temu pravila o četiri minuta za zagrevanje.

“Većina nema pozitivno mišljenje oko pravila o četiri minuta, smatraju da nema nekog valjanog razloga… Televizije nisu tražile, već smo mi igrači u ATP Savetu igrača izglasali da se skrati to. U poslednjih nekoliko nedelja konsultovali smo se sa velikim brojem tenisera i videli smo da je većina protiv toga da se skraćuje vreme zagrevanja i za to da se vrati na pet minuta. Posle Australijan Opena će verovatno da se vrati, ali će ostati taj sistem 1-5-1. Čim izađete na teren, počne da otkucava vreme, tos, bacanje novčića i mislim da je to dobro, zbog televizije, gledalaca i zbog nas“.

Opet se vratio na to koliko je sve to uticalo na njegovu rutinu.

Nije mnogo, da budem iskren. Ne dopada mi se ovo o četiri minuta, a išlo je ka tome da se smanji i na tri. To mi lično nije prijalo. Neki igrači iz Saveta su smatrali da je to u redu, većina van Saveta misli da nije potrebno takvo pravilo, tako da se vraćamo na ono što je bilo. Nekako, nisam ni trošio nešto mnogo vremena, kad izađem na teren, uzmem reket, popijem malo vode na klupi u tih pola minuta i već sam na mreži, ide zagrevanje.”

Konkretno o pravilu 25 sekundi, rekao je da mu ne smeta.

“Nije uticalo nešto specijalno na moju rutinu, možda mi čak i pomaže na neki način. Uđeš u tu rutinu serviranja i kad ide dobro, nastavljaš, to teče. Možda utiče na Nadala, on uzima više vremena između servisa. U nekim trenucima, kada igrate duže poene, razmene, onda postaje malo nezgodno i tesno“, kaže Novak.

Na Grend slem turniru uvek imamo barem nekoliko fantastičnih mečeva, jedan od njih je svakako bio Federer – Milman, a Novak je upitan koliko stiže da uopšte pogleda neke od mečeva dok je na turniru.

“Pratim, gledao sam i taj meč Milmana i Federera, pratio sam i Kirijosa i Hačanova. Ti mečevi, pogotovo kad uđu u peti set i posebno super taj-brejk, to ne može da se propusti. Koliko god da sam igrač, ja sam i ljubitelj tenisa i stvarno volim da gledam. Ne samo što su mi to potencijalni protivnici, pa ih analiziraš, već što volim da gledam dobar meč, kvalitetan tenis. Da li navijam? Zavisi, neću otkrivati, ali pretpostavite. Dakle, uglavnom pratim, ali kada sam sa decom, onda je drugačije, manje ih pratim. Više sam oko, njih. Uglavnom posle večere, uključim TV da pogledam šta ima“, zaključio je drugi teniser sveta.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare