13. Septembra 2021.

Novak nije izdržao, rasplakao se kad je pomenuo djecu: Danil je bio bolji

Big Portal

Posle poraza od Danila Medvedeva u tri seta priznao je da nije imao dovoljno energije i da je Rus bio bolji.

Osećam tako mnogo različitih emocija. To što sam rekao na ceremoniji, stvarno to mislim. Deo mene je, naravno, tužan. Teško je progutati ovaj poraz imajući u vidu sve što je bilo u igri. Ipak, osetio sam nešto što nikada nisam ovde u Njujorku. Publika je učinila da se osećam veoma posebno. Ne znam, nisam ništa očekivao, ali količina podrške i energije, ljubavi koju sam dobio od publike je nešto što ću večno pamtiti. To je razlog šato sam pred kraj zaplakao. Emocije, energija je bila tako jaka. Kao osvajanje 21 grend slema. Iskreno, tako sam se osećao. Veoma, veoma posebno. Dirnulo me je u srce. Na kraju, ipak nisam pobedio. Sportista sam. Ovo su momenti koje pamtite. To su veze koje uspostavljate sa ljudima i koje će dugo trajati. Bilo je predivno“, priznao je Đoković.

Na pitanje šta je pri servisu Medvedeva bilo tako posebno nezgodno, rekao je da je uvek kasnio za delić sekunde na riternu.

Pogađao je te tačke veoma dobro. Izašao je veoma odlučno na teren. Mogli ste da osetite da je bio na vrhuncu svojih sposobnosti u svakom udarcu. Imao je jasnu sliku šta da uradi taktički, izveo je to savršeno. S druge strane, ja sam bio ispod svog nivoa igre. Noge me nisu slušale, pokušavao sam, dao sve što sam mogao, Napravio sam mnogo neiznuđenih grešaka, servis gotovo da nisam imao. Ako igrate kao Medvedev, koji pogađa svoje tačke tako dobro, asove, ima mnogo lakih poena na prvi servis, osećate stalan pritisak na svom servisu, Da budem iskren, bio sam ispod svega u igri. Jedan od onih loših dana, na nesreću“, dodao je Novak.

Protiv Cicipasa u Parizu je rekao da je posle 0:2 osećao da sa jednim brejkom može doći do meča, sada nije imao taj osećaj.

Bilo je različito, moj osećaj na terenu nije bio takav kao u Parizu. Energetski, bio sam spor. Početak drugog seta bio je preloman, Nekoliko brejk lopti na njegove prve servis gemove. Bilo je i 0:40, jedan udarac, tamo ili ovde… Bio sam blizu. Ko zna kakva bi bila putanja meča da sam rano došao do brejka u drugom setu. Uz publiku, podršku, možda bih se osećao drugačije. Ipak, bio je dobar, izvanredan. Čestitam mu, pre svega na mentalitetu, pristupu, igri, svemu. Apsolutno je bio bolji igrač i zaslužio je da pobedi, bez sumnje. Naravno da sam razočaran igrom u celini, mogao sam i morao bolje, Ipak, ovo je sport. Neki put pobediš, neki put izgubiš. Težak je poraz, veoma težak. Opet, srećan sam zbog njega jer je stvarno divan momak i zaslužuje to. Zaista“.

Na pitanje da li su ga prethodni mečevi izmorili i ostavili bez energije, rekao je da je svestan i te činjenice.

Moglo bi se reći. Imao sam više sati na terenu od Danila. Ipak, ovo je bio veoma zahtevan i emotivan period za mene, u poslednjih pet ili šest meseci. Grend slemovi, Olimpijske igre, igranje kod kuće u Beogradu. Sve se skupilo za menei akumuliralo emocije kroz koje sam prošao. Nažalost, nisam napravio taj završni korak. Ipak, kad se sve podvuče, moram da budem zadovoljan godinom. Tri slema i finale. Poslednjih godina sam bio veoma otvoren i jasan po pitanju ciljeva, da želim da igram najbolje na slemovima. Uspevam u tome. Ostao sam kratak za još jednu titulu, ali moram da budem ponosan sa svim što smo tim i ja postigli.U tenisu se brzo učimo kako da okrenemo stvari. Uskoro će biti još izazova, mnogo toga dolazi. Naučio sam kako da prebrodim teške poraze u finalima slemova, one koje bole najviše. Pokušaću da izvučem određene pouke iz toga, da budem jači, da nastavim. I dalje volim ovaj sport i osećam se dobro na terenu, Sve dok je tog motiva i plamena u meni, nastaviću“, jasan je Đoković.

Na kraju, pitanje je bilo šta je osetio na kraju meča.

Olakšanje, bio sam srećan da je sve gotovo zbog svega što je prethodilo turniru i svega mentalnog, emotivnog sa čim sam morao da se nosim kroz takmičenje poslednjih nekoliko nedelja, bilo je previše. Mnogo toga da se nosiš sa tim. Srećan sam da se trka završila. Istovremeno sam tužan, razočaran, ali i zahvalan publici na tom posebnom momentu koji s mi stvorili na terenu“, zaključio je Đoković.

Preplavljen emocijama, pokušavao je da nađe odgovore na sva pitanja, ali slomio se.

Prvo je sumirao utiske o samom meču.

Osećam olakšanje… Zapravo ne olakšanje, nego rasterećenje kada se završio poslednji poen. Pritisak i očekivanja su bili ogromni pre i za vreme ovog turnira. Koliko god da sam se trudio i uspevao da ostanem u sadašnjem trenutku, usredsređen na naredni korak, ceo taj proces iscrpi mnogo. Osećam razočaranje i tugu jer je propuštena velika prilika. Nije lako podneti ovakav poraz, osećam gorčinu u ustima. S druge strane, podrška, energija i ljubav publike koje sam dobio danas predstavlja nešto što ću dugo pamtiti i što ostaje doveka. Stvarno su mi ispunili srce predivnim emocijama. Zaplakao sam pred poslednji gem jer je emocija bila jaka i jedinstvena. Nikada nisam nešto slično doživeo ovde u Njujorku. Skupilo se sve što sam prethodnih godina doživljavao ovde u velikim mečevima… Osećam da nisam zasluživao tretman koji sam često dobijao, sada se sve preokrenulo. Velika zahvalnost svim našim ljudima koji su došli uživo da gledaju, ljudima koji su pratili na TV-u takođe… Nažalost, tako je kako je, završetak nije idealan, ali moram da budem ponosan zbog svega učinjenog. Uspešna godina, tri slem titule i finale. Ne želim da patetično zvučim i da se žalim, jer imam toliko toga na čemu treba da budem zahvalan. Nezahvalno je i nekorektno pričati o… Naravno da me boli, čovek sam i imam emocije, ali podsećam sebe koliko neverovatno mnogo imam sreće u životu – bog i anđeli su me podržavali svih ovih godina i na tome sam im večno zahvalan, i zbog toga sam i ovde, da se razumemo. Ima još stranica da se ispiše“, poručio je Novak.

Na pitanje, kakvi su mu planovi dalje i šta bi sada uradio drugačije kada bi ponovo počeo meč, rekao je:

Mislim da sam se stvarno potrudio da uradim sve što je u mojoj moći da se pripremim na najbolji mogući način, da sebe dovedem u optimalno stanje tela, uma i duha. Stvarno ne znam šta bih promenio, stvarno sam se maksimalno potrudio… Jednostavno, igrao sam protiv boljeg igrača danas, koji je imao više elana i energije. Nažalost, ja nisam bio najsvežiji u nogama, negostajalo mi je “goriva” i to su nijanse koje odlučuju. Ja sam osećao da sam sporiji i da mi nedostaje pola koraka, naročito na mom riternu, koji je jedan od mojih najvažnijih udaraca, uz neospornu činjenicu da je on danas sjajno servirao. To je još dodatno otežalo moj posao na terenu. Na kraju, ostaje taj žal za ovim mečem – ali, sa druge strane, i zahvalnost i ponos na sve što je ovde učinjeno. Pravo da vam kažem, nemam nikakav plan, apsolutno ništa. Ne znam da li ću igrati bilo šta, bilo gde… Trenutno sam samo ovde, u mislima, u Njujorku.”

Na kraju, na pitanje oseća li da i u 35. godini ima još prostora da napreduje, s obzirom da konkurencija mlađih postaje sve jača, Novak je rekao da je svestan svega.

Mora da se napreduje. Stagnacija znači nazadovanje u tom kontekstu. Bez treninga, na terenu i van njega, nema rezultata. Što više vreme odmiče za nas matorije, to nam je duplo teže nego mlađima da ostanemo na vrhu i da budemo kandidati za osvajanje slemova. Svestan sam toga i te kako, ali nije to nešto što me brine, to je prirodni ciklus u životu. Ne osećam se staro i istrošeno kada je telo u pitanju. Naravno, život je potpuno drugačiji, ja sam i suprug i otac, imam druge prioritete kada se život sagleda u celini. Želeo bih više da budem sa decom, to sam sebi obećao jer… Odsustvo me boli dosta… Izvinjavam se. Uhhh“, rasplakao se Novak, ustao i napustio pres salu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare