Novak: Ne mogu da ih natjeram da pomognu - BIGportal.ba
Sport Tenis

Novak: Ne mogu da ih natjeram da pomognu

Novak Đoković je otkrio zanimljive detalje nekoliko dana nakon objavljivanja plana “za spas tenisa”.

Đoković je, u saradnji sa Rodžerom Federerom, Rafaelom Nadalom i ostalim članovima Saveta, izložio plan kojim bi se finansijski pomoglo najugroženijim teniserima.

Plan je bio da Top 100 igrači pomognu onima koji su od 250. do 700. mesta na ATP rang listi. Top 5 bi donirali 30.000 dolara, a cifra bi se postepeno smanjivala do kraja najboljih 100.

Ipak, tokom razgovora sa Fabiom Fonjnijem, Novak je otkrio da nisu svi oberučke prihvatili ovaj predlog.

“Igrači mogu da pomognu koliko god žele. Pričao sam sa Rodžerom i Rafom i pokušao sam da predstavim finansijski model, predlog koliko bi koji igrač, prema renkingu, trebalo da donira. Ali, teško je nagovoriti igrače da doniraju novac, koji god da im je renking. Tako da razumem da postoje različita mišljenja”, rekao je Đoković koji je pozvao na donaciju “sve koji žele da teni preživi”.

Otkriveno je da su ATP i ITF spremili značajne finansijske pakete kao pomoć, ali Novak veruje da i igrači koji su u prilici mogu da pokažu solidarnost u teškim trenucima.

Mislim da i dalje nismo svesni koliko se neki muče na 250-300. mestu, pa sve do 1000. na svetu. Dobio sam veliki broj poruka zahvalnosti od slabije rangiranih igrača, ali ovo naravno nije bila samo moja incijativa. Ja sam samo u privilegovanoj poziciji što mogu da iskoristim svoj status u ovoj situaciji kako bih ljudima objasnio šta se dešava. Ja sam zaradio dovoljno novca da još mnogo godina živim bez igranja tenisa, tako da to mi nije problem. Ali postoji mnogo igrača na Fjučrsima, na Čelendžer nivou koji se dosta muče”.

Slabije rangirani igrači su se mučili i dok je sezona bila u jeku, a kamoli sada. Novak otkriva da su se mnogi igrači javili njemu i njegovom bratu Marku i rekli im da razmišljaju da prestanu da se bave tenisom.

“Oni moraju da zarađuju novac, moraju na neki način da preživljavaju. Nemaju sponzore, nemaju Saveze koji ih podržavaju. To je veliki problem našeg sporta”, dodao je Đoković i nastavio.

“Ovaj sport mora da smisli način na koji će proširiti bazu, privući mlađe generacije i dati im priliku da shvate da – ako igrate profesionalni tenis, iako niste u najboljih 100, i dalje možete da zaradite novac i bavite se tenisom”.

Danas objavljeno

Đoković dobio odgovor i on glasi “Ne”

Zeljka

Jokić i Marej ne mogu sami – Juta srušila Denver

Zeljka

Miler i prečka spasili Bajern pred naletom hrabrog Frajburga

V.R.

Ostavite komentar