17. Novembra 2021.

“Novak je moralni vođa, PTPA treba da teži višim ciljevima”

Big Portal

Novak je u avgustu 2020. sa kolegom Vasekom Pospišilom osnovao PTPA i od tada se i na taj način bore za promene u vrhunskom tenisu.

Naišao je na snažan otpor ATP i njegovih čelnika, ali Grin smatra da je Đoković u pravu i zato je žestoko kritikovao organizaciju čiji je bio jedan od osnivača.

Kao neko ko je lično učestvovao u kreiranju ATP turneje u sezonama 1988. i 1989. gledao sam sa interesovanjem na nerazumevanje između ATP Tura i nedavno formirane PTPA. Iako se divim motivima PTPA mislim da treba da teže većem cilju“, rekao je Grin.

On smatra da bi neka vrsta saradnje morala da se uspostavi.

Ono što je mnogima nepoznato je da je prvobitan plan bio da se novac deli 50/50 sa direktorima turnira. ATP je praktično bio pred bankrotom 1989. godine i tadašnji direktor Hamilton Džordan je pristao na kompromis jer je ATP bio potreban novac. Teniseri mogu i trebalo bi da kontrolišu novac koji se dobija od sponzora i TV prava, te da odluče kako će biti podeljen. PTPA prodaje tenisere jeftino kada pokušava da se nametne kao sindikat, jer teniseri nisu radnici, već su proizvod i zbog toga treba da imaju kontrolu“, jasan je Grin.

Amerikanac je zatražio da svi pomognu na putu da igračima bude bolje.

Svi najbolji igrači poput Rodžera Federera i Rafaela Nadala trebalo bi da se uključe kako bi se stvorio zajednički front. Mi smo 1988. iza sebe imali skoro sve iz Top 10, a tadašnji broj jedan, Mats Vilander bio nam je moralni vođa. To je uloga koju, verujem, Novak Đoković može da preuzme. Ako bi se ujedinili i bojkotovali nekoliko turnira, to bi bilo sasvim dovoljno za promenu“, rekao je Grin dodavši da “reakcija ATP na pojedine predloge PTA pokazuje da gledaju samo svoj interes i štete tenisu”.

Motivi PTPA su dobri osmišljeni, a cilj je da isprave kompromise napravljene pre 30 godina. Nadam se da će PTPA to moći da ostvari“, zaključio je Grin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare