"Novak je bacio prvi kamen u pobuni protiv ATP" - BIGportal.ba
Sport Tenis

“Novak je bacio prvi kamen u pobuni protiv ATP”

Kevin Mičel, iskusni novinar britanskog Gardijana, nije imao baš lepe reči za Novaka Đokovića koji je osnivač Asocijacije profesionalnih teniskih igrača (PTPA).

Prvi teniser sveta je PTPA osnovao sa Vasekom Pospišilom, a cilj im je da PATP bolje zaštiti prava tenisera, koja po njima nisu dovoljno poštovana.

Posle jučerašnjeg uspešnog sastanka, uzbuđeni smo što objavljujemo početak rada Asocijacije profesionalnih teniskih igrača. Prva asocijacija u kojoj su samo igrači još od 1972. godine“, naveo je Đoković na Tviteru.

Ova vest naišla je na kritike mnogih, a Mičel nije štedeo reči za srpskog tenisera.

“Na prvi pogled ustanak Novaka Đokovića u ‘Bici kod Flešing Medouza’ izgledao je nespretno izveden. Lider koji je u karijeri zaradio više od 140 miliona dolara tražio je od svojih ‘trupa’, koji su grcali prethodnih šest meseci bez posla, da rizikuju svoje karijere usred pandemije”, piše Mičel i dodaje:

“Teško je ne saosećati se Novakom i njegovim sledbenicima. Oni žele pravičnost, više novca za najsiromašnije igrače, veću reč u vođenju svetskoj tenisa i bolji raspored. Isto tako, nemoguće je ne priznati ‘užasan trenutak’ da pokrenu ovu priču, kako je jednom rekao Dan Evans“.

Mičel kaže kako ova pobuna preti ATP.

“Prethodna generacija tenisera je postavila temelje ATP i sada najbolji igrač sveta želi da je dovede do kraja. Đokovićevi kritičari su istakli da u ATP već postoji mehanizam u koji u velikoj meri služi nameni igrača. Takođe, skeptici se pitaju da li postoji skrivena agenda, odnosno da neko iz senke želi da upravlja tako unosnim preduzećem kao što je ATP”, navodi novinar Gardijana.

Mičel u nastavku teksta spominje Džastina Gimelstoba, Novakov prijatelja koji je bio jedan od glavnih u Savetu igrača ATP, a koji je morao da ga napusti zbog velikog porodičnog skandala.

Tada su bili veliki napadi na Đokovića jer je “podržavao” takvog čoveka, pisali su inostrani mediji.

Britanski novinar nije mogao da ne spomene ni situaciju oko Adrija tura, te noćne klubove…

“Novak je hteo dobro tim turnirom, ali je učinjena velika greška”, dodaje Mičel.

Posle svega toga, srpski teniser je saopštio da će igrati na US Openu, na kojem nećemo videti Rafaela Nadala i Nika Kirjosa. I pored svega toga, Đoković je pronašao vremena da okupi svoje ‘poručnike’ Vaseka Pospišila i Džona Iznera (kojeg je jednom trenirao Gimelstob), a zatim je i poslao pismo igračima sa konturama plana, da bi u isto vreme nastavio da piše istoriju time što je osvojio svih devet Masters titula i to po dva puta. Novak je izuzetna individua“, piše Mičel.

“Čini se da Đoković trenutno nema strategiju za velike promene. Nije da on i njegove pristalice nemaju plan, igrači treba da imaju sindikat, kao i svi mi. Turniri i upravljačka tela predugo ne uspevaju da reše sve pritužbe koje stižu, ali ovo je sramota. Dosta je nejasnih izjava o namerama, ali uz podršku možda 200 tenisera od 2.000, svetski broj jedan mora da se osloni na svoj komercijalni uticaj i harizmu“.

“I, ono glavno – Đoković nije ovo uradio u dogovoru s najvećim imenom ovog sporta – Rodžerom Federerom. Niti ima nedvosmislenu podršku Nadala ili Marija, ili stotine drugih igrača koji ovaj poduhvat vide rizičnim. Nisu sami“, piše u zaključku Kevin Mičel.

Danas objavljeno

Lajović poslao Fučoviča kući, Kecmanović rutinski, Đere se oprostio od Melburna, Hačanov i Beretini se namučili

Zeljka

Jokić dominirao pored Gobera, ali Juta je jači tim, Voriorsi nemoćni, Raspucani Buker

Zeljka

Đoković se vraća u Srbiju!

Zeljka

Ostavite komentar