Novac od 4G dijeliće bez saglasnosti Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Novac od 4G dijeliće bez saglasnosti Srpske

Kancelarija za zakonodavstvo Savjeta ministara i Ministarstvo finansija i trezora BiH dali su negativno mišljenje na izmjenu Odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema (Odluka o 4G), a kojom je bilo predviđeno da novac prikupljen po osnovu dozvola za 4G Savjet ministara raspoređuje uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH.

Inače, Savjet ministara na sjednici održanoj u martu ove godine usvojio je Odluku o 4G bez prethodno pribavljenog pozitivnog mišljenja Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, a nekoliko dana kasnije i Vlada Republike Srpske tu odluku ocijenila je neprihvatljivom i to iz razloga što nisu uvaženi prijedlozi da se odlukom jasno definiše raspodjela sredstava, odnosno da se novac prikupljen po tom osnovu ne može dijeliti bez saglasnosti i mišljenja entitetskih vlada.

Tom prilikom Vlada Srpske zatražila je da Regulatorna agencija za komunikacije BiH, koja je i predlagač Odluke o 4G, izmijeni taj dokument, što je ona i uradila, međutim sve su na kraju zaustavili Kancelarija za zakonodavstvo Savjeta ministara i Ministarstvo finansija i trezora.

U svom obrazloženju negativnog mišljenja na izmijenjenu Odluku o 4G, Kancelarija za zakonodavstvo u suštini navodi da nema pravnog osnova za izmjenu odluke koja je ranije usvojena, te da je inicijativa za izmjenu došla iz samo jednog entiteta, a ne iz oba, tako da ona nije zajednička.

U mišljenju Kancelarije za zakonodavstvo se navodi i to da će se, bez obzira na to ko odlučuje o raspodjeli sredstava, projekti finansirani tim novcem odnositi na sve građane BiH.

Kada je u pitanju Ministarstvo finansija i trezora, u svom mišljenju oni navode da je obaveza pribavljanja saglasnosti vlada entiteta na odluku o namjeni sredstava suprotna zaključku Savjeta ministara sa 156. sjednice.

Ta sjednica održana je u novembru 2018. godine i tada je sa dnevnog reda skinuta Odluka o 4G uz zaključak u kojem se, između ostalog, navodi da se za neku od narednih sjednica pripremi analiza koliko su te dozvole koštale u regionu i da se pripremi odluka “na isti način kao što su i sve druge odluke, te kao i u slučaju UMTS-a i ranijih odluka u slučaju 3G mreže, gdje odluku donosi Savjet ministara, a mišljenja se mogu dobiti, ali nisu obavezujuća, sa nivoa entiteta”.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske kažu da su u više navrata reagovali i tražili da se ne usvoje i vrate na doradu neusaglašeni dokumenti.

  • Praksa je da se u proceduru usvajanja upućuju neusaglašeni dokumenti iz ove oblasti, kako sektorski, tako i pojedinačna pravila i drugi akti. Doprinos razvoju tržišta telekomunikacija moguć je isključivo uz adekvatno uvažavanje i poštivanje svih institucija nadležih za ovu oblast, pa samim tim i institucija Republike Srpske – rekli su za Nezavisne novine u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, dodajući da će u narednom periodu insistirati da budu uključeni u izradu i donošenje strateških dokumenata u punom kapacitetu.

NEZAVISE NOVINE

Danas objavljeno

“Nijemci od ponedeljka deportuju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na granici”

M.

“To je dokaz, policijski čas ne pomaže”

M.

Kako je Izrael obezbijedio više doza vakcina od potrebnih

M.

Ostavite komentar