Nova uredba za migrante zaposlene u slovenačkim preduzećima - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nova uredba za migrante zaposlene u slovenačkim preduzećima

Vlada Slovenije odlučila je da migranti zaposleni u slovenačkim preduzećima ipak neće pri svakom prelasku granice morati da pokazuju kovid potvrde i testirati se dva puta sedmično.

Ranija uredba Vlade propisivala je potvrde o vakcinisanju i testiranje, a prema novoj uredbi strani radnici neće morati ni u karantin.

To se odnosi samo na prekogranične radnike koji rade u nekoj članici EU ili šengenskog prostora i koji imaju prebivalište udaljeno najviše deset kilometara vazdušne linije od slovenačke granice.

Izuzetak od karantina za takve radne migrante ima vremenski rok, pa se predviđa da će važiti do 15. avgusta ili najkasnije do 1. septembra. Svi ostali putnici pri ulasku u zemlju i dalje moraju dokazati da su preboljeli virus korona, da su negativni na testu ili da su vakcinisani. U suprotnom će morati u karantin.

Vlada je odlučila da će organizatori većih okupljanja, poput koncerata i sportskih događaja, te ugostitelji posebnom aplikacijom trebati kontrolisati da li su posjetioci zaštićeni, odnosno jesu li cijepljeni, preboljeli kovid 19 ili imaju negativan test, prenose hrvatski mediji.

Predstavnici vlasti svakodnevno upozoravaju na potrebu što bržeg vakcinisanja, kako bi se na jesen izbjegao intenzivniji talas zaraze i opterećenje bolničkog sistava.

Danas objavljeno

Banjaluka: Nasmrt izboden mladić, poznat identitet

Vanja A

Snažan zemljotres ponovo uzdrmao Stolac

Vanja A

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ostavite komentar