22. Oktobra 2022.

Nova tužba za Google zbog prikupljanja biometrijskih podataka korisnika

Big Portal

Prema navodima iz tužbe, Google je od 2015. godine koristio proizvode i usluge kao što su Google Photos, Google Assistant i Nest Hub Max za prikupljanje širokog spektra biometrijskih identifikatora u komercijalne svrhe. Time je kompanija prekršila zakon o biometrijskoj privatnosti (Zakon o snimanju ili korišćenju biometrijskih identifikatora) koji zahteva od kompanija da zatraže saglasnost korisnika kada prikupljaju njihove biometrijske identifikatore (skeniranje mrežnjače (retina) ili dužice (iris) oka, otisak prsta ili fotografija lica).

“Više od jedne decenije, Teksas je zabranjivao kompanijama da snimaju biometrijske podatke Teksašana, uključujući jedinstvene karakteristike lica i glasa ljudi, bez njihovog prethodnog informisanog pristanka”, navodi se u tužbi.

Tužilaštvo u Teksasu je ranije podnelo i druge tužbe protiv Googlea zbog narušavanja privatnosti Teksašana koji koriste njegove proizvode i usluge, uključujući i tužbu zbog praćenja lokacije korisnika bez njihove saglasnosti, i korišćenje podataka o lokaciji za ciljane oglase.

U avgustu je Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) kaznila Google sa 60 miliona dolara zbog obmanjivanja australijskih korisnika Androida u vezi sa prikupljanjem i upotrebom podataka o njihovoj lokaciji tokom skoro dve godine, između januara 2017. i decembra 2018.

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka CNIL u januaru je takođe kaznila Google sa 210 miliona evra jer je otežavao odbijanje kolačića za praćenje skrivanjem opcije iza više klikova, što predstavlja kršenje slobode pristanka korisnika interneta.

U novembru prošle godine, italijansko regulatorno telo za zaštitu konkurencije (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato, AGCM) kaznilo je Google sa 10 miliona evra zato što nije dobio saglasnost korisnika pre upotrebe njihovih podataka u komercijalne svrhe.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare