14. Septembra 2019.

Nova turbo ‘svijest’ za Ryzen procesore

Big Portal

Uprošćeno objašnjeno, u pitanju je skup programskih procedura i funkcija na kojima se bazira BIOS svake AM4 matične ploče, a čija je funkcija da na inteligentan način upravlja funkcionisanjem procesora. Ako se za procesor kaže da je “mozak računara”, onda je AGESA njegova “svest”.

AMD je za svoje Ryzen procesore izbacio najnoviju AGESA verziju 1.0.0.3ABBA. Osnovna i ključna novina ove verzije se tiče upravljanja algoritmom ubrzavanja procesora do svoje nominalne maksimalne Turbo frekvencije, kao i ponašanja, tj. “buđenja” u fazi mirovanja. Nova “svest” procesora je isporučena proizvošačima matičnih ploča kako bi bila implementirana u najnovije BIOS-e, koje će korisnici moći da ubace, putem fleshovanja, u EEPROME svojih matičnih ploča. U zavisnosti od proizvođača do proizvođača, kao i njihovih metoda i procedura testiranja, očekuje se da novi BIOS-i, bazirani na AGESA 1.0.0.3ABBA mikrokodu, budu dostupni krajem ovog i početkom sledećeg meseca.

AMD je pažljivo i metodično skupljao povratne informacije od krajnjih korisnika u vezi sa ponašanjem novih Ryzen procesora treće generacije, uočivši da po iskustvima nekih korisnika, postoji problem pri dosezanju maksimalnih turbo frekvencija u single-core scenarijima opterećenja. Sa novim BIOS-ima, taj problem se rešava kroz fine optimizacije turbo algoritma procesori idu između 25 i 50 MHz više, ostvarujući svoj nominalni turbo plafon.

Još jedna stvar koju donosi AGESA 1.0.0.3ABBA jeste svojevrsni “aktivacioni filter”, koji opunomoćuje procesorski ubrzivački algoritam, da zanemari posredni “šum” aplikacija i samog operativnog sistema. Na ovaj način, procesor je mnogo manje “nervozan” i neće dramatično “skakati” iz svog uspavanog režima na svako “cimanje” nezahtevnih aplikacija, ali će i dalje zadržati “agilnost”, da momentalno ubrza kada se pokrene zahtevan posao. Ovo će omogućiti niže prosečne voltaže, a samim tim i niže temperature u stanju neuposlenosti.

Na posletku, AMD je objavio da će do kraja meseca izbaciti javno dostupni SDK (Software Development Kit) za monitoring, dizajniran da omoguću podršku za sve programere popularnih monitoring alata, a sa svrhom pouzdanog i preciznog merenja i praćenja vitalnih procesorskih i sistemskih parametara.

Sve je ovo definitivno jedna veoma kompleksna tema, namenjena za prave zaljubljenike u hard-core hardverske tehnologije. U svrhu što je moguće jasnijeg i sveobuhvatnijeg objašnjenja, AMD je kreirao poseban blog na ovu temu, koji na mnogo detaljniji način, sa više informacija objašnjava značaj i izmene koje nova procesorska “svest” donosi u svojoj ABBA verziji.

Izvor: AMD

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare