Nova Toyota Prius debituje 2023. s novim „kupe“ dizajnom - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Nova Toyota Prius debituje 2023. s novim „kupe“ dizajnom

U današnje vrijeme hibridi dominiraju, a sve je počelo s Toyotom Prius, davne 1997. godine.

Japanski proizvođač je juče organizovao veliki događaj u Americi, gde najavio TRD modele i uzbudljivi novi elektromobil. Međutim, informacije o novom Priusu pristižu direktno iz Japana.

Lokalni automobilski portal, Best Car Web, kaže da Toyota trenutno radi na modelu nove generacije, koji bi trebalo da bude lansiran u januaru 2023. To znači da kada bude stupio u prodajne salone, biće model za 2024.

Zašto Toyota simultano radi na elektromobilima i hibridima? Nedavni video klipovi krađa katalizatora su pokazali do koje mere je Prius zapravo popularan.

Aktuelna generacija je četvrta po redu, a debitovala je 2015. tokom Salona automobila u Los Anđelesu. Migrirala je na TNGA platformu, koju će zadržati i peta evolucija.

Za pogonski sklop se kaže da će se sastojati od 1,8-litarskog četvorocilindraša i elektromotora napajanog litijum-jonskom baterijom. Ništa posebno novo neko bi rekao. Međutim, očekuju se velika unapređenja na planu gorivne efikasnosti.

Potpuno novi Toyota Prius Plug-in Hybrid

Jedna od ključnih stvari koje su u fokusu je karoserija sportskog izgleda. Krasiće je uska kućišta farova i forma koja više gravitira jednom kupeu nego porodičnom automobilu. Ovo možda zvuči pomalo čudno, ali treba imati u vidu da je Toyota svetski lider u ovoj oblasti, tako da verovatno zna najbolje kako stvari stoje.

Trenutno, Prius nije u svom najsjajnijem tržišnom izdanju. Možda bi za Toyotu bilo bolje da ga transformiše u vodeći elektromobil u klasi nego što nastavlja hibridnu priču. Međutim, Japanci imaju običaj da radije „eutanaziraju“ čuvene modele nego da ih oživljavaju. Nadamo se da Prius neće doživeti istu sudbinu kao Celica ili Honda Integra.

Pored Priusa, navedeni izvor spominje još dva interesantna debija. Do kraja 2023., očekuje se da Toyota u portfolio uključi Supru GRMN s preko 500 ks, a navodno su finalizovane specifikacije za Corollu Sport GRMN. Ovaj „hot heč“ bi trebalo da raspolaže s 300 ks iz 1,6-litarskog turbo trocilindraša, uz naravno pogon na sve točkove.

Vrele Gume

Danas objavljeno

Stiže novi Porsche

Vanja A

Na koju osovinu staviti bolji par guma?

Vanja A

Ne prave samo Ladu: “Ruski Rolls-Royce” izgleda spektakularno

Vanja A

Ostavite komentar