14. Novembra 2021.

Nova tehnologija protiv vožnje u pijanom stanju

Big Portal

Kongres Sjedninjenih Američkih Država čini velike napore da zaustavi vožnju u pijanom stanju uz zakon o infrastrukturi predsednika Biden-a. Jedna od odredbi uključivala je mandat za tehnologiju vožnje u pijanom stanju u novim automobilima. Sada je Zakon o infrastrukturnim ulaganjima i poslovima prošao Kongres, kako prenosi Autobloga očekuje se da će ga predsednik uskoro potpisati. Kao deo zakona, proizvođači automobila će morati da uključe tehnologiju za otkrivanje i zaustavljanje pijanih vozača do 2026.godine.

Novi zakon – Nova tehnologija

Međutim, prvo će Ministarstvo saobraćaja morati da utvrdi najbolje rešenje za smanjenje vožnje u pijanom stanju. Konkretno, zakon zahteva nešto što će „pasivno pratiti performanse vozača motornog vozila kako bi se tačno utvrdilo da li je taj vožač pod dejistvom alkohola. To zvuči slično rešenjima infracrvenih kamera koje već danas koriste GM, Nissan i drugi, kaže Sam Abuelsamid, glavni analitičar mobilnosti za Guidehouse Insights. Podrazumeva se da bi nam trebalo nešto naprednije od alkotesta, koji se već koriste za vožače koji voze u pijanom stanju.

Oko 10.000 ljudi umre svake godine u SAD od nesreća u vožnji u pijanom stanju, prema izveštaju NHTSA. Sada kada imamo pametnije senzore i dosta tehnologije, kamere za praćenje ponašanja vozača, ima smisla istražiti rešenja koja bi mogla da pomognu u sprečavanju ovakvih nesreća. U roku od jedne decenije, ovo bi trebalo da bude uobičajeno kao i sigurnosni pojasevi.

Zakon o infrastrukturi uključivaće i druge mere bezbednosti, kao što su podsetnici na zadnjim sedištima koji bi mogli da obaveste roditelje o deci koja su ostala u sedištima. Pored toga, Kongres će takođe zahtevati automatsko kočenje u slučaju nužde i upozorenja o napuštanju trake, karakteristike koje mnogi novi automobili već nude. Nejasno je kada će istinski samovozeći automobili postati stvarnost ali do tada, barem vozači mogu očekivati više načina za sprečavanje nesreće.

Izvor: PCPress / Engadget

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare