Nova tehnologija čini tenkove 80% težim da se uoče - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Nova tehnologija čini tenkove 80% težim da se uoče

Nedavno je isprobana nova kamuflažna tehnologija za tenkove, i to u Velikoj Britaniji. U pitanju je pikselizovani “premaz”, kojim se smanjuje mogućnost da se tenk opazi za čak 80%, prenosi The Defense Post.

Dizajn novog premaza, nazvan “Multi-Colored Digital Camouflage Five” sastoji se od mešavine petobojnih pikselizovanih “blokova”, sa različitim termičkim i infracrvenim svojstvima koja, a pogodan je i za ruralne i za urbane sredine.

Optimalna razdaljina kako bi ova tehnologija imala najveću efikasnost jeste između 300 i 1.000 metara a to i jeste domet na kojem se odvija većina tenkovskih borbi. Cilj dizajna je da se vojnicima obezbedi nekoliko dodatnih sekundi za prvo delovanje, dok neprijatelj nije opazio tenk.

Osim što obezbeđuje dodatno vreme za reakciju, ova tehnologija dobro se pokazala i protiv veštačke inteligencije. odnosno dronova kojima ona upravlja.

Naime, dronovi koji se oslanjaju na vizuelni ili termički “potpis” kako bi našli cilj, lako zamene kamuflirane tenkove sa nekim drugim vozilom, pa ih ne napadaju da ne bi rasipali municiju na “manje važne” mete.

Danas objavljeno

Elden Ring je postao najprodavanija igra u posljednjih 12 mjeseci

Vanja A

Stiže nam Snapdragon 7 Gen 1 za srednju klasu telefona

Vanja A

Samsung planira novi čipset samo za svoje telefone

Vanja A

Ostavite komentar