Nova taktika britanske opozicije; Džonson u problemima zbog ranijih afera - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nova taktika britanske opozicije; Džonson u problemima zbog ranijih afera

Britanski premijer Boris Džonson suočio se s političkim optužbama opozicije, ali i s optužbama upućenjim lično njemu.

Britanski premijer Boris Džonson suočio se s političkim optužbama opozicije, ali i s optužbama upućenjim lično njemu.

On pokušava da ispuni obećanje da će izvesti zemlju iz Evropske unije za mesec dana.

Dok je Džonson na godišnjoj konferenciji stranke morao da negira navode da je seksualno uznemiravao dve žene pre 20 godina, britanske opozicione stranke sastale su se da razmotre kako da spreče da se, uprkos volji parlamenta, dogodi “Bregzit bez sporazuma sa Briselom”.

Liderka Zelene partije Karolin Lukas izjavila je da je opozicija “potpuno ujedinjena oko toga da zaustavi Bregzit bez sporazuma”, prenosi AP.

Partije, uključujući Laburističku i Škotsku nacionalnu stranku, izrazile su zabrinutost da se konzervativac Džonson možda neće pridržavati novog zakona koji ga obavezuje da traži produženje Bregzita ako ne bude postignut sporazum sa Evropskom unijom.

Da li će Džonsona koštati emotivni život?

Novinarka Šarlot Edvards optužila ga jza uznemiravanje, što je izjavila još jedna novinarka, kojoj je Džonson bio glavni urednik u “Spektatoru”, piše Jutarnji list.

Iako britanski premijer službeno poriče da je napastvovao novinarku, a odbija i tvrdnje da je bio u bilo kakvoj vezi s Arkjuri, sve više izvora tvrdi kako su bili ljubavnici.

Džonsona optužuju za nekoliko vanbračnih afera, a novinari uporno pokušavaju da otkriju koliko ima dece. Džonson sa drugom suprugom ima četvoro dece, a poznato je da ima i jedno dete sa ljubavnicom.

Sadašnja partnerka Borisa Džonsona je Keri Simons (31), stručnjak za odnose s javnošću, a radila je za Konzervativnu stranku kao direktorka komunikacije.

Šta radi opozicija?

Velika Britanija treba da napusti EU 31. oktobra, osim ako ne zatraži i ne dobije produženje roka, mada je premijer Džonson rekao da tog dana planira da se Bregzit dogodi sa sporazumom s Briselom ili bez tog sporazuma.

Lukas kaže da će opoziciona grupa nastaviti da raspravlja o taktikama, jer “nema planova za eventualno glasanje o nepoverenju”.

Premijer Finske, zemlje koja predsedava EU, Anti Rine je u međuvremenu izjavio da Britaniji nedostaje vremena za predstavljanje novog i verodostojnog predloga o Bregzitu.

On je rekao da je najbolja opcija za izlazak Britanije iz EU sa sporazumom koji su dve strane već ispregovarale, ali su britanski poslanici tri puta odbili taj dogovor.

Izvor: B92,Tanjug,Jutarnji.hr

Danas objavljeno

Kurti odgovorio SAD-u nakon prvih mjera protiv Prištine

Vanja A

Ukrajinske ćelije za mučenje: Obračunavaju se sa ljudima zbog saradnje sa Rusima

Vanja A

Novi zakon: Zabrana šporeta na gas

Vanja A

Ostavite komentar