Nova suđenja građanima zbog okupljanja na Trgu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nova suđenja građanima zbog okupljanja na Trgu

Nova suđenja građanima koji podržavaju Pravdu za Davida. Ovaj put zbog hapšenja u januaru 2019. godine. Odbrana traži sudsko odlučivanje.

Privođenja iz januara 2019. godine dobijaju sudski epilog. Održano je ročište po zahtjevu za sudskim odlučivanjem od strane jednog od tada privedenih Zaima Šibića a koji je dobio prekršajnu prijavu.

Šibićev advokat Dragan Tolimir tvrdi da je prekršajna prijava tehnički neispravna jer ne opisuje ono što se desilo na tgu za šta postoje video dokazi koje je priložio sudu. Kaže da je Šibić potpisao da prihvata prijavu pod prisilom.

Advokat Tolimir kaže da policija u konkretnim slučajevima kakav je i njegovog branjenika tjera građane sa javnih površina bez da su oni počinili bilo kakav prekršaj.

U banjalučkoj policiji, međutim, svo vrijeme ponavljaju kako rade po zakonu a da su okupljanja gradjana neprijavljena. Tvrde da se radi o neprijavljenim okupljanjima iako zakon kao javna okupljanja ne prepoznaje građane koji stoje ili sjede na javnim površinama bez isticanja stavova, zahtjeva ili parola.

Na posljednjoj koferenciji za novinare načelnik banjalučke policije nije želio da komentariše činjenicu da sud odbacuje prekršajne prijave kao neosnovane.

Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida tvrdi da u konkretnom slučaju Zaim Šibić kada je priveden nije kršio javni red i mir već je samo stajao na trgu.

Osnovni sud u Banjaluci je prekinuo ročište i naknadno će odlučiti hoće li raspravljati o zahtjevu za sudskim odlučivanjem u ovom slučaju.

BN TV

Danas objavljeno

Srpski predsjednik i premijerka dolaze u četvrtak u Banjaluku

M.

Žestok odgovor: UEFA izbacuje superligaše i fudbalere!

Zeljka

Analena Berbok kandidatkinja Zelenih za njemačku kancelarku

M.

Ostavite komentar