Nova studija: Smrtonosniji, zarazniji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nova studija: Smrtonosniji, zarazniji

Najnovija studija sprovedena u Londonu otkrila da je novi soj koronavirusa otkrivenog u Velikoj Britaniji za 56 posto zarazniji i lakše prenosiv.

To je manje od broja kog je predviđala vlada ove zemlje, jer se tvrdilo da je on zarazniji 70 odsto, prenosi Klix.ba.

Ipak, kako su naveli naučnici, i taj broj je još uvek dovoljan da se dramatično pogorša rast zaraze koronavirusom. Međutim, naglasili su da je ovaj broj manji od 70 posto za koliko je premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao da je zarazan novi soj što je uzrokovalo potpunu blokadu države i otkazivanje letova.

Naglasili su i to da prenosivost novog soja nije toliko visoka, ali su primetili da će mutacija verovatno uzrokovati mnogo više hospitalizacija i smrtnih slučajeva sledeće godine nego što je bilo ove.

Istaknuto je to da istraživači s londonskog Instituta za higijenu i tropsku medicinu i dalje nemaju dokaze koji ukazuju na to da je ovaj soj opasniji, smrtonosniji ili otporniji na vakcine protiv koronavirusa.

Naučnici koji stoje iza studije su kazali da ograničenja i mjre blokade koje su sprovođene u Velikoj Britaniji verovatno neće usporiti širenje virusa dovoljno da se ispune vladini ciljevi, piše magatin “Forbs”.

Smatra se i da je novi soj u najvećoj meri odgovoran za porast slučajeva zaraze i smrti u Velikoj Britaniji ove sedmice.

U sredu je u ovoj zemlji potvrđeno skoro 40.000 dnevnih slučajeva zaraze što je najveći broj do sada. Desetine zemalja zatvorile su svoje granice i zabranile putovanja prema Velikoj Britaniji, a u njoj je ukupno zaraženo 2,1 miliona ljudi i zabeleženo skoro 70.000 smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa.

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar