Nova Škoda Octavia debituje 11. novembra - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Nova Škoda Octavia debituje 11. novembra

U relativno kratkom vremenskom intervalu, Volkswagen grupa planira premijere četiri veoma bitna modela iz segmenta kompaktnih automobila.

Osim Volkswagena Golf 8, koji je najavljen za oktobar, nemačka grupacija će uskoro predstaviti i novi Audi A3, Seat Leon i Škodu Octavia – sva četiri automobila dele istu MQB mehaničku platformu. Svi ovi modeli već su skoro 7 godina na tržištu, pa je došlo vreme za smenu generacija.

U medijima se najviše pažnje posvećuje Golfu 8, koji je stub prodaje VW grupe u Evropi, ali za Škodu je najvažniji njihov najprodavaniji model – Octavia. Kako piše sajt Motor1, češki proizvođač zvanično će predstaviti 4. generaciju modela Octavia 11. novembra u Pragu.

Poput ostalih brendova iz grupacije (Audi, Seat i VW), i Škoda je odlučila da se premijera njenog kompaktnog modela ne održi na nedavno završenom frankfurtskom auto-salonu. Umesto toga planirana je posebna svečanost u glavnom gradu Češke, kojom će se obeležiti i 60. godišnjica od uvođenja imena Octavia u Škodinu gamu.

Naime, originalna Octavia se pjavila 1959. godine u tadašnjoj komunističkoj Čehoslovačkoj, i pravila se do 1971.

Savremena Octavia lansirana je 1996. kada je Škoda odlučila da oživi ovu oznaku. Što se tiče nove, 4. generacije ovog automobila, ona bi trebalo da bude nešto luksuznij, veća, pa sami tim i skuplja od aktuelnog modela, s obzirom da je između dve generaciji Škoda na tržište izbacila potpuno novi kompaktni model – Scalu.

Dizajn spoljašnjosti će predstavljati evoluciju postojećeg, a na sajtu Kolesa.ru pre par meseci osvanuli su spekulativni renderi koji pokazuju kako bi mogla da izgleda Octavia 4.

Neki elmenti eksterijera biće preuzeti od Superba, a drugi od Scale, a nova Octavia će se svakako uklopiti u aktuelni korporativni dizajn Škode.

Kada je reč o motorizaciji, očekuju se 1.5 i 2.0 TSI benzinci i 2.0 TDI dizelaš, kao i takozvani “blagi” hibrid, ali i plug-in hibridni pogon.

Više detalja o novoj Škodi Octavia očekujemo u narednim sedmicama.

Originalna Škoda Octavia iz 1959. (Foto: Škoda promo)

B92

Danas objavljeno

Honda NSX iz 1992. s gotovo 650.000 pređenih kilometara

Vanja A

Tesla oduvao prethodni rekord na planu profita uprkos brojnim preprekama

Vanja A

Japan prvi u svijetu uvodi vazdušni taksi nulte emisije od 2025.

Vanja A

Ostavite komentar