19. Augusta 2021.

Nova Škoda Fabia donosi veći gepek i autonomiju od 900 km

Big Portal

[ad_1]

Škoda je danas iznela detalje vezane za novu Fabiju, koja je premijerno predstavljena još u maju mesecu. Konstruisana je na najnovijoj varijanti MQB-A0 mehaničke platforme koju deli sa drugim najnovijim modelima VW grupacije.

Ako bismo ukratko sumirali šta je to što kupci dobijaju u odnosu na prethodnu generaciju, na prvom mestu možemo da kažemo da je to ponuda unutrašnjeg prostora i prtljažnik, koji je veći za čak 50 litara. Umesto 330 ima 380 litara, što je do skoro bio lep rezultat čak i za automobile iz klase iznad.

Škoda Fabia

Iako je gama motora praktično nepromenjena, sve mašine su ozbiljno unapređene, pa sada nose oznaku EVO. Nema više dizelaša. Osnovnu ponudu predstavlja troilindarski atmosferac sa 999 kubika. Snažniji su za 4 kW od prethodnika, uz postizanje smanjene potrošnje goriva i nižih emisija. Ova poboljšanja su omogućena optimizovanim sklopom radilice – uključujući klipove i karike koji smanjuje gubitke pri trenju.

MPI motori ugrađeni u novu Fabiju rade poAtkinsonovom ciklusu sagorevanja, pri čemu se usisni ventili zatvaraju samo tokom kompresionog hoda klipa. Ovo vraća deo smeše goriva nazad u usisni razvodnik, čime se smanjuje efektivni stepen kompresije uz održavanje visokog stepena kompresije od 12:1. Kao rezultat toga, motor troši manje goriva.

Škoda Fabia

Konkretno MPI motori će biti u ponudi u verzijama sa 65 i 80 konjskih snaga, dok su jači sa turbinom. TSI mašine takođe imaju EVO oznaku. Imaju cilindarske košuljice obložene plazmom. Inovativni, tanki sloj prevučen prahom meri samo 150 μm (0,15 mm) i zamenjuje obloge cilindara od livenog gvožđa, smanjujući unutrašnje trenje u tri cilindra što smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova.

Ovo smanjuje unutrašnje trenje, što utiče na smanjenje potrošnje goriva, emisije i, boljom raspodelom i rasipanjem toplote u komori za sagorevanje, toplotno opterećenje motora. Motori rade u Millerovom ciklusu koji štedi gorivo i ima visok pritisak ubrizgavanja od 350 bara. U Millerovom ciklusu, usisni ventili ostaju otvoreni duže tokom takta kompresije, što smanjuje gubitak pumpe i poboljšava toplotnu efikasnost. Turbopunjač ima promenljivu geometriju turbine, koja proizvodi veći obrtni moment pri širem opsegu broja obrtaja motora i nižim emisijama.

Škoda Fabia

Dosta izmena je doživeo i jedini četvorocilindarski motor u ponudi – 1,5 TSI od 150 KS. Pored cilindara obloženih plazmom i visokog pritiska ubrizgavanja od 350 bara, ima tehnologiju aktivnih cilindara (ACT). Kada je opterećenje motora malo, ovo automatski i gotovo da vozač i ne primeti, isključuje dva cilindra, smanjujući tako potrošnju goriva.

Bezbednost je takođe na vrhunskom nivou. Opciona pomoć pri kretanju je novi dodatak asortimanu i uključuje nekoliko sistema za automatsku podršku uz uzdužno i bočno upravljanje; ova funkcija se može aktivirati pritiskom na dugme. Koristeći Hands-on Detect, ovaj sistem takođe proverava da li vozač dosledno dodiruje volan. Osim adaptivnog tempomata (ACC), Travel Assist takođe uključuje Lane Assist i prepoznavanje saobraćajnih znakova – oba sistema debituju u Fabiji. Side Assist, Front Assist sa prediktivnom zaštitom pešaka i biciklista, pomoć pri parkiranju i pomoć pri manevrisanju takođe su novina.

Škoda Fabia

Svaka, pa i najjeftinija Škoda Fabia standardno dolazi sa vazdušnim jastucima za vozača i suvozača, vazdušnim zavesama i prednjim bočnim vazdušnim jastucima. Vazdušni jastuk za kolena za vozača i zadnji bočni vazdušni jastuci su opcioni dodaci za dodatno poboljšanje bezbednosti. Ovo povećava broj vazdušnih jastuka koji štite putnike u slučaju nesreće na devet. Za bezbedno pričvršćivanje dečijih sedišta, ISOFIX sidra i tačke za učvršćivanje na bočnim zadnjim sedištima standardna su oprema i opciona su na sedištu suvozača.

Nova Škoda Fabia na jesen stiže i u Srbiju.

Škoda Fabia

Komentari

[ad_2]

Originalni članak

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare