15. Maja 2024.

Nova saznanja o injekcijama za mršavljenje: “Ovo menja sve”

Injekcije za mršavljenje mogle bi smanjiti rizik od srčanog udara i poboljšati kardiovaskularno zdravlje miliona odraslih širom sveta, pokazala je nova velika studija.

“Ovo bi moglo biti najveće medicinsko otkriće statina,lekova za snižavanje holesterola u krvi”, kažu naučnici, a prenosi Guardian.

Nova studija utvrdila je da su učesnici koji su uzimali lek semaglutid, aktivni sastojak u lekovima poput Wegovyja i Ozempika, imali 20% manji rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti zbog kardiovaskularnih bolesti.

Studija, predstavljena na Evropskom kongresu o gojaznosti (ECO), a koju su vodili istraživači s University College London, takođe je otkrila da je semaglutid doveo do poboljšanog kardiovaskularnog stanja kod isšitanika, bez obzira na njihovu početnu težinu ili količinu težine koju su izgubili.

Studija sugeriše i da bi oni s blagom gojaznošću ili oni koji su izgubili samo malu količinu težine mogli doživeti velika poboljšanja u kardiovaskularnom sistemu.

Profesor Džon Deanfield, direktor Nacionalnog instituta za istraživanje kardiovaskularnih ishoda i glavni autor studije, rekao je da rezultati pokazuju da bi lek trebao rutinski da se propisuje za lečenje kardiovaskularnih bolesti i da bi ga mogli uzimati milioni ljudi širom sveta. 

“Ovaj lek menja sve”

“Ovaj fantastičan lek zaista menja sve. Ova studija sugeriše da ovde postoje potencijalno alternativni mehanizmi za poboljšani kardiovaskularni ishod, osim gubitka telesne težine… Sasvim je jasno da se nešto drugo ovde događa, što pogoduje kardiovaskularnom sistemu”, rekao je Deanfield.

Studija je uključivala 17.604 odrasle osobe u dobi od 45 i više godina s indeksom telesne mase iznad 27 iz 41 zemlje. Ispitanicima, koji su prethodno doživeli kardiovaskularne probleme poput srčanog udara, propisana je ili nedeljna doza od 2.5 mg semaglutida ili placebo tokom razdoblja od 40 meseci.

Od 8.803 bolesnika u skupini koja je primala semaglutid, njih 569 (6.5%) doživelo je primarni kardiovaskularni problem, kao što je srčani udar, u poređenju sa 701 (8%) od 8801 bolesnika u placebo grupi.

Deanfield je rekao da su se 1990-ih statini, lekovi koji snižavaju holesterol, smatrali medicinskim otkrićem i revolucijom u lečenju kardiovaskularnih bolesti te je dodao da se semaglutid može smatrati isto tako revolucionarnim u pogledu poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja.

“Sada imamo klasu lekova koji bi mogli da transformišu mnoge hronične bolesti”, rekao je.

Profesor Džejson Halford, predsednik Evropske zajednice za proučavanje gojaznosti, rekao je da bi, s obzirom na to da se može videti da lek poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema, moglo biti ekonomski korisno da se široko propisuje.

“Mislim da ćemo u sledećih 10 godina videti radikalnu promenu u pristupu zdravstvenoj nezi”, rekao je. 

Izgubili u proseku 10 posto telesne težine

Druga studija temeljena na istom kliničkom ispitivanju otkrila je da su ispitanici kojima je bio propisan semaglutid izgubili u proseku 10.2% telesne težine i 7.7 cm u području struka u razdoblju od četiri godine, dok je placebo grupa izgubila 1.5% telesne težine i 1.3 cm u području struka.

Zasebna studija koja je proučavala novi lek za mršavljenje otkrila je da bi mogao biti mnogo učinkovitiji od onih koji su već na tržištu.

Retatrutide, nedeljna injekcija, deluje tako što suzbija apetit i pomaže telu da sagoreva više masnoće, pokazalo je kliničko ispitivanje.

Ispitivanje na 338 učesnika koji žive s gojaznošću pokazalo je da su ispitanici izgubili 24% svoje telesne težine u razdoblju od 48 nedelja. Istraživači kažu da je učinkovitiji za mršavljenje od Ozempica ili Wegovyja, koji deluju samo na suzbijanje apetita.

Profesor Naved Satar sa Univerziteta u Glazgovu, koji je radio na ispitivanjima drugih tretmana za mršavljenje, rekao je: “Pre pet ili deset godina nismo mogli zamisliti lekove koji bi uzrokovali ovakav gubitak težine. Ispitivanje sugeriše da retatrutid još uvek nije dosegao plato, tako da će verovatno doći do još većeg gubitka težine. Ako dajemo ovaj lek još duže, mislim da bi mogao dovesti do gubitka čak 30% telesne težine.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare