6. Maja 2020.

Nova provokacija Orbana: Uz čestitku karta “velike Mađarske”

Big Portal

Karta prikazuje teritoriju Mađarske koja obuhvata deo Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije.

Ovo nije prva provokacija Orbana kada se radi o hrvatskoj teritoriji. Orban je u decembru takođe objavio kartu velike Mađarske, kada je objavio fotografiju sastanka predsedništva svoje stranke Fidesz, koji je održao pred velikom uokvirenom kartom “istorijske Mađarske”.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je tada rekao kako, koliko on zna, nije prvi put da se ta karta pokazuje na sastancima Fidesza. “Hrvatske granice su tu gde jesu”, rekao je tada Pelković, prenosi portal Index.hr.

U junu prošle godine službena mađarska stranica na Tviteru na engleskom jeziku “About Hungary ” objavila je ilustraciju, odnosno globus kojim se sugeriše da su nakon Prvog svetskog rata i Trianonskog sporazuma Mađarskoj otete dve trećine teritorije, uključujući čak 63 hiljade kilometara kvadratnih koji su deo današnje Hrvatske, Slovenije i Srbije, odnosno Vojvodine, podseća portal.

To je naišlo na osudu Slovenije, a Hrvatska tada nije reagovala.

Kada je Orban u junu posetio Osijek gde ga je dočekao hrvatski premijer Andrej Plenković, nostalgično je govorio o Slavoniji i Baranji kao “najbogatijim delovima naše ( mađarske) države”.

Izvor: B92,index.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare