13. Jula 2019.

Nova pravila za osnovce: Proslavu male mature vraćaju u školske holove

Big Portal

Proslave male mature za osnovce u Republici Srpskoj vraćaju se iz restorana u školske holove i sale.

Nakon godina u kojima su maturske proslave za učenike završnog razreda organizovane u ugostiteljskim objektima, Ministarstvo prosvjete i kulture RS riješilo je da se sa preporuke da se proslava organizuje u školama pređe na obavezu.

Naime, nacrtom izmjena i dopuna Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, koji je trenutno u javnoj raspravi, izričito je navedeno da se proslava maturske večeri organizuje u prostorijama škole, a ako za to ne postoje uslovi, proslava se može organizovati u ustanovama kulture ili sporta.

– S obzirom na to da se radi o maljoletnim osobama, stava smo da maturska proslava treba da bude u školi, jer organizujući proslavu u školi omogućuje se veća bezbjednost učenika, a i nema lake dostupnosti alkohola i duvanskih proizvoda – obrazložila je ministarka prosvjete Natalija Trivić

Rukovodstva škola uglavnom pozdravljaju takvu odluku, smatrajući da su takve proslave primjerenije učenicima od 15 godina, od onih u restoranima ili čak svadbenim salonima, kakve su organizovane posljednjih godina širom Srpske. Naglašavaju da su i do sada djeci i roditeljima, u skladu i sa preporukama ministarstva, škole davale mogućnost da se proslava organizuje u njihovih prostorijama, ali da za to niko nije bio zainteresovan.

– Sada je propisano da se mala matura slavi u školama i mislim da je to sasvim u redu, da se to radi bez velike pompe i glamura kao do sada, jer ipak se radi o djeci. Nadam se da neće biti nekog otpora tom rješenju – kaže predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka Miroslav Popržen.

Skoro svi roditelji sa kojima smo razgovarali podržali su ovu inicijativu Ministarstva prosvjete. Među njima je dosta onih koji se prisjećaju da su i oni malu maturu proslavljali u školskim holovima.

– Na koji način će oni to u školama organizovati, to je njihova stvar, ali mislim da je dobro da se to vrati u neke okvire škole. Dovoljno je što se velika matura proslavlja u restoranima – smatra Aleksandar G. iz Banjaluke, otac malog maturanta.

Jedna od prednosti vraćanja proslava u škole moglo bi biti i to da se roditeljima smanje troškovi proslave, koji godinama samo rastu. Samo za svečanu odjeću za tu priliku izdvaja se i po 250 KM za dječake, a za djevojčice, koje se nerijetko i profesionalno šminkaju za tu priliku, trošak je veći. Na to treba dodati i trošak fotografisanja, te večere u restoranu od bar 30 KM po djetetu, a najčešće su djeca dijelila i trošak večere za svoje nastavnike.

– Kao škola i kolektiv smatramo da je to pretjerivanje i da ne dolikuje tako mladim učenicima. Drugo je kada su u pitanju maturanti srednje škole. Zbog toga smo prije pet-šest godina prestali da učestvujemo u organizovanju te vrste proslave za naše učenike i to prepustili roditeljima. Oni su to uglavnom i organizovali privatno prethodnih godina, dok mi kao škola organizujemo svoju završnu svečanost, odnosno maturski ples i igre na stadionu, pozovemo roditelje, sve učenike izvedemo na tribine da oni to gledaju. Učenici imaju iste majice, proglasimo učenika generacije, uručimo nagrade i na taj način generacija završi školovanje. Mislimo da je to najprimjerenije uzrastu i vrijednostima kojima ih i učimo, a da su kravate i šminka za njihov uzrast nepotrebni – ističe Radoslav Savanović, direktor OŠ “Desanka Maksimović” u Trnu u Laktašima.

Ranije su, dodaje, problem sa proslava u školama bile i štete koje su znale ostati nakon proslava, što je bio još jedan razlog za ovu školu da odustane od organizovanja maturskih žurki.
Zakon se mijenja nakon odluke Ustavnog suda RS

Škola će biti kažnjena novčanom kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM ako dozvoli unošenje i služenje alkoholnih pića i duvanskih proizvoda maloljetnim licima, navedeno je u obrazloženju nacrta izmjena i dopuna zakona. Narodna skupština RS usvojila je tekst nacrta i donijela zaključak da, zbog njegovog značaja, bude održana i javna rasprava.

Načelnica Odjeljenja za osnovno vaspitanje i obrazovanje u resornom ministarstvu Gordana Dukić objasnila je tokom rasprave održane u Banjaluci da je glavni razlog zbog kojeg su urađene izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju to što je bio sporan njegov dio koji se odnosi na davanje saglasnosti za angažovanje asistenta u osnovnim školama za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, ako su obezbijeđena materijalna sredstva.

Kako je objasnila, Ustavni sud RS osporio je član koji se odnosi na potrebu davanja ove saglasnosti za angažovanje asistenata, nakon čega se pristupilo brisanju osporene norme, jer izaziva pravnu nesigurnost kod učenika kojima je potrebna takva podrška. Kako je dodala, cilj je poboljšati primjenu inkluzije i efikasnost vaspitno-obrazovnog procesa.

Srpskainfo, Autor: Valentina Mišljenović

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare