Nova pobjeda bivših katalonskih zvaničnika pred sudom EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nova pobjeda bivših katalonskih zvaničnika pred sudom EU

Evropski sud pravde saopštio je da je zatražio od nižeg suda da razmotri svoju odluku kojom je Karlesu Pućdemonu onemogućeno da preuzme mandat poslanika EP.

Takva odluka najvišeg suda EU predstavlja novu pravnu pobedu separatističkih političara iz španskog regiona Katalonije.

Bivši katalonski lider Pućdemon i bivši katalonski ministar zdravlja Toni Komin žalili su se Opštem sudu EU, zatraživši da poništi odluku španskih vlasti o oduzimanju njihovih mandata u EP, uprkos tome što su ih osvojili na majskim izborima.

Opšti sud EU odbio je njihov zahtev, navodeći da “kandidati nisu zvanično proglašeni kao izabrani” pošto španske vlasti nisu stavile njihova imena na listu poslanika poslatu Evropskom parlamentu.

Međutim, viši, Evropski sud pravde saopštio je danas da je ta odluka poništena i da je predmet vraćen Opštem sudu EU na razmatranje.

I Pućdemon i Komin žive u egzilu u Belgiji, gde su pobegli iz Španije 2017. godine kako bi izbegli hapšenje zbog pokušaja odvajanja Katalonije i referenduma o nezavisnosti tog španskog regiona koji je vlada u Madridu proglasila nelegalnim.

Španija je izdala naloge za njihovo hapšenje, ali su se oni žalili na tu odluku.

Odluka Evropskog suda pravde usledila je dan pošto je taj sud presudio da bivši katalonski potpredsednik Oriol Žunkeras, koji u Španiji služi zatvorsku kaznu zbog uloge u organizovanju zabranjenog referenduma, imao pravo na poslanički imunitet dok mu je suđeno.

Sud je naveo da osobe kao što je Žunkeras, izabrane za poslanike Evropskog parlamenta, “od trenutka proglašenja rezultata uživaju imunitet” da putuju i učestvuju na sednicama EP.

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar