Nova optužnica protiv šest Srba za ubistvo Olivera Ivanovića - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nova optužnica protiv šest Srba za ubistvo Olivera Ivanovića

Specijalno tužilaštvo u Prištini podnijelo je sudu novu optužnicu protiv šestoro okrivljenih za ubistvo lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića.

Optužnica je podnesena sudu u Prištini koji ima rok od 30 dana da je odbaci ili da zakaže pripremno ročište na kojoj će se odbrana o njoj izjašnjavati, rekao je Tanjugu branilac jednog od okrivljenih advokat Dejan Vasić koji je jutros primio optužnicu.

Optužnica je bila krajem septembra vraćena tužilaštvu odlukom Apelacionog suda u Prištini koji je usvojio žalbe branilaca protiv odluke prvostepenog suda o potvrđivanju optužnice.

Vasić, koji brani optuženog Dragišu Markovića rekao je Tanjugu da je ovo treća po redu optužnica u ovom slučaju, koja je podignuta protiv istih osoba, za ista krivična djela i isti događaj.

“Specijalno tužilaštvo ne samo da nije postupilo po zakonu nego nije postipilo ni po nalogu Apelacionog suda, jer ni sada nije utvrdilo dobro osnovanu sumnju za krivična dela za koja se optuženi terete”, rekao je Vasić.

Sljedeći je na potezu prvostepeni sud koji ima rok od 30 dana da optužnicu odbaci ili da zakaže pripremno ročište, ukazao je advokat istočući da smatra da sud u ovoj fazi treba da odbaci optužnicu kao nedozvoljenu zbog nedostatka osnovane sumnje i kao neblagovremenu, jer nije podignuta u zakonskom roku.

Za učešće u ovom ubistvu na razne načine i za različita krivična djela optuženo je šest Srba – Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Trojica koji nisu dostupni kosovskim organima – Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić nisu na optužnici, jer kosovsko pravosuđe ne dozvoljava suđenje u odsustvu.

Njihova imena pominjana su u istrazi ubistva.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična djela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva, neovlašćeno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sjedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar