4. Novembra 2022.

Nova metoda za poboljšanje kvaliteta sperme šokira javnost, muškarci probali: “Prijatan šok”

Big Portal

Nakon čudnog (i opasnog) trenda umakanja u soja sos, društvenim mrežama širi novi trend – ledene kuglice.

Obećavaju od veće plodnosti do više elana

Nije reč o naguravanju, već o ‘triku’ od kojeg se bukvalno naježite. Proteklih godinu dana, ljudi na društvenim mrežama promovišu pakete leda i hladne tuševe kako bi rashladili svoje testise, a sve u nadi za viši nivo testosterona, bolji kvalitet sperme i veći seksualni nagon.

“Pošto toplota šteti kvalitetu sperme, a pošto smo supruga i ja pokušavali da dobijemo bebu, odlučio sam da stavim led na testise na nekoliko sekundi tokom 15 minuta koliko sam proveo u sauni”, rekao je Vlad. “U početku je bilo nekako nezgodno”, rekao je za VICE. “Ali brzo sam to shvatio, jer ti to pričinjava neki prijatni šok i bistri um.”

“Svakako je tačno da je previše toplote loše za plodnost, što je zapravo razlog zašto se motaju tamo gde jesu, rizikujući hladan vazduh izvan tela umesto da se ugnezde u telu na telesnoj temperaturi. Ali to ne znači da je pametan potez da ih zamrznete”, rekao je urolog Laj Diva za VICE.

“Iako postoje male studije koje potvrđuju nisku temperaturu i poboljšavaju kvalitet sperme, ne postoje velika klinička ispitivanja koja savetuju led kao sredstvo za poboljšanje broja spermatozoida”, rekao je Diva.


Oni traže hladnije okruženje, ali se priroda već pobrinula za to

U idealnom slučaju, testisi bi trebalo da budu hladniji od telesne temperature – ali samo oko 2,5°C. To može značiti da je lep par vrećastih gaćica dobra ideja, ali ne morate da pretvarate svoje gaćice u pakete leda da bi vaši testisi radili u svom optimalnom kapacitetu.

“Vaši testisi vole temperaturu koja je nešto niža od normalne telesne temperature. Ali budite oprezni kada pokušavate da previše ohladite testise”, ističe Healthline.

“Izbegavanje uskog donjeg veša i pantalona, kao i dugog namakanja u hidromasažnoj kadi, može pomoći u smanjenju rizika od niskog broja spermatozoida izazvanog pregrevanjem.

Pored toga, postoji rizik od prehlade vašeg alata. “Jedna velika briga bi bile promrzline”, upozorio je Siim Land, autor i ljubitelj leda čija je preferirana metoda jednostavno tuširanje ledom na preponama.

Drugi, od kojih mnogi odlaze na Redit da podele svoje probleme sa testisima sa onlajn prijateljima, preferiraju specijalizovane proizvode za hlađenje za koje se tvrdi da poboljšavaju plodnost ili jednostavno primenjuju ledene kockice – ali Land ne savetuje ovu drugu tehniku.

Rizikujete promrzline

“Verovatno ne želite da stavljate kockice leda direktno na kožu”, rekao je za VICE. “To peče kožu ako je previše hladno.” Ali koliko god jezivo zvučalo ta rečenica, još uvek ima dosta momaka koji se očigledno kunu u ovu hladnu rutinu — ledene loptice su im, kažu, podigle raspoloženje i nivo energije, povećale libido, poboljšale san, pa čak i smanjile težinu njihov ekcem. Da li bi to zaista mogao biti placebo efekat?

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare