Nova Mercedesova „Car-to-X“ funkcija detektuje udarne rupe - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Nova Mercedesova „Car-to-X“ funkcija detektuje udarne rupe

Udarne rupe znaju da budu prava noćna mora za vozače.

Mogu lako da izazovu pucanje pneumatika, pa i oštećenje naplataka. To nije sve, jer mogu da nastradaju ogibljenje i optika trapa.

Budući da niko ne želi da baca novac svaki put kada udari u neku rupu, Mercedes rešava ovaj problem za svoje kupce.

Nemački proizvođač dodaje neke bezbednosne atribute svojim putničkim vozilima još od 2016., i to na novim modelima C i S klase, kao i EQS-u. Naime, ako sistem detektuje udarnu rupu ili „ležećeg policajca“, a „Car-to-X-Communication“ usluga je aktivirana, informacija, zajedno s podacima o poziciji, u realnom vremenu komunicira sa serverom Mercedesa.

Svi automobili ove marke koji su u okruženju, biće informisani, a lokacije su označene ikonicama na navigacionoj mapi. Oko 10 sekundi pre nego što vozilo dođe do spornog mesta, zvučni signal obaveštava vozača a ikonica se dodatno naglašava.

Mercedesovi putnički automobili, koji se proizvode od 2016., čiji vlasnici imaju otvoren nalog, aktiviran „Car-to-X Communication“ servis i dostupnost internetu, primiće upozoravajuću glasovnu informaciju „Traffic event ahead“.

U novoj C, S i EQS klasi, upozorenje je „Look out, pothole!“ ili „Attention speed bump“. Dodatna upozorenja su dostupna na svih 36 jezika info-zabavnog sistema.

Kompanija kaže da je nova tehnologija detektovanja udarnih rupa ispitana u Testnom tehnološkom centru kompanije.

Kada se dostigne određeni prag tokom iznenadnog opterećenja na ogibljenju, nove generacije C i S klase, kao i EQS, mogu detektovati udarne rupe. „Ležeći policajci“ se uočavaju uz korišćenje sličnog algoritma.

Vrele Gume.

Danas objavljeno

Kako bi mogao da izgleda savremeni Yugo na struju

V.R.

Volvo će proizvoditi isključivo električne automobile prilagođene veganima, bez kože i od recikliranih materijala

V.R.

Kada je Peugeot kreirao superautomobil s V12 motorom maks. brzine 357 km/h

V.R.

Ostavite komentar