Nova Kaledonija odlučuje o nezavisnosti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nova Kaledonija odlučuje o nezavisnosti

Birači u Novoj Kaledoniji, francuskoj prekomorskoj teritoriji u južnom Tihom okeanu, danas će na referendumu da odluče da li žele nezavisnost od Francuske.

Više od 180.000 birača treba da odgovori na pitanje: “Da li želite da Nova Kaledonija stekne puni suverenitet i postane nezavisna?”

Glasačka mjesta, njih 294 otvorena su jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu, a zatvaraju se u 18.00 časova, navodi AFP.

Glasanje je ključno za određivanje budućnosti arhipelaga i njegovih 270.000 stanovnika, uključujući domaće Kanake i potomke evropskih kolonizatora.

Agencija AFP javlja da se očekuje da će glasači odbaciti otcijepljenje od Francuske nakon skoro 170 godina i pored značajne podrške tom planu.

Prije dvije godine je 56,4 odsto glasača na sličnom referendumu odlučilo da održi veze sa Parizom, umjesto da podrži nezavisnost.

Referendum je deo pažljivo dogovorenog plana dekolonizacije dogovorenog 1998. godine, poznatog kao sporazum iz Noumeje.

Sporazumom je okončan krvavi sukob između mahom autohtone populacije Kanak koja se zalaže za nezavisnost i potomaka evropskih doseljenika poznatih kao “Keldoš” osamdesetih godina.

To nasilje kulminiralo je krvavom talačkom krizom 1988. godine, kada je na jednoj strani ubijeno 19 separatista, a na drugoj šest policajaca i pripadnika specijalnih snaga.

Glasanje je dugo planirano i usredsređeno je na lokalna pitanja, ali dolazi u trenutku kada je nasljeđe kolonijalizma pod novom lupom na globalnom nivou, nakon protesta posljednjih mjeseci protiv rasne nepravde inspirisane pokretom “Blek lajvs meter” u SAD, prenosi AP.

Danas objavljeno

SAD: Sjeverni tok 2 neće napredovati ako RUS napadne UKR

M.

Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete, SAD osudile seriju testova

M.

Danas je Sveti Sava

M.

Ostavite komentar