1. Aprila 2021.

Nova istraga u predmetu “David Dragičević”

Big Portal

Ovo je ujedno prvi put da je Rađen osumnjičen za neko krivično djelo u predmetu „David Dragičević“.

Dragan Stupar, advokat Rađena, kratko je potvrdio za Srpskainfo da je njegov branjenik saslušan, ali nije želio otkrivati detaljnije informacije o saslušanju.

– Đorđe Rađen je dao detaljnu izjavu na okolnosti od 18. marta 2018. zaključno sa 25. martom 2018. godine – naveo je advokat Stupar.

Srpskainfo saznaje da je tokom višečasovnog saslušanja u banjalučkom tužilaštvu Rađen detaljno opisao šta je radio u kritično vrijeme, kao i sa kojim inspektorima Policijske uprave Banjaluka je komunicirao.

Đorđe Rađen je osumnjičen da je 25. marta 2018. godine u ulici Velibora Janjetovića Janje, u objektu servisnih motornih vozila „MK“ u vlasništvu Željka Krečara i Milana Dakića, u namjeri da spriječi i oteža dokazivanje činjenice kretanja oštećenog Davida Dragičevića u ulici Velibora Janjetovića Janje 18. marta 2018. godine, Alenu Kukiću rekao da iz memorije računara, koji je služio za pohranjivanje video zapisa nadzornih kamera objekta servisa motornih vozila „MK“, obriše frejmove video-zapisa za dan 18. mart 2018. godine kojim je zabilježeno kretanje oštećenog Davida Dragičevića navedenog dana.

– Nakon toga je Alen Kukić istog dana u servisu „MK“ iz memorije računara „Max data“, koji je služio za pohranjivanje video zapisa nadzornih kamera objekta servisa „MK“, obrisao frejmove video-zapisa za dan 18. mart 2018. godine – navode iz banjalučkog tužilaštva.

Pored saslušanja, Rađen je tužilaštvu dostavio i brojne materijalne dokaze, odnosno viber prepiske s banjalučkim inspektorima.

Rađen je, inače, vlasnik kuće u ulici Velibora Janjetovića Janje, koju je, prema ranijim izjavama policijskih službenika, u noći nestanka navodno opljačkao David Dragičević, što do danas uopšte nije jasno i nedvosmisleno dokazano.

Banjalučko tužilaštvo je u međuvremenu utvrdilo da je mladić iz Banjaluke, David Dragičević, ubijen, ali do danas niko nije procesuiran zbog ovog teškog krivičnog djela.

Tri predmeta
Jedino što je urađeno u konkretnom slučaju od strane banjalučkog tužilaštva jesu tri predmeta zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja.

Od ova tri predmeta, u jednoj je već potvrđena optužnica protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka. Druga dva predmeta su još uvijek u fazama istraga. Jedan se odnosni na Alena Kukića iz Banjaluke, a drugi na pomenutog Rađena.

Prije poziva Rađenu, tužilaštvo je nedavno poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog za sprečavanje dokazivanja u slučaju ubistva Davida Dragičevića uručilo i Alenu Kukiću, diplomiranom inženjeru elektrotehnike, koji je zbog predmeta „David Dragičević“ 2018. godine jedini proveo dva mjeseca u pritvoru.

Tada se Kukić teretio za uništavanje dokaza i manipulaciju video snimcima sa bezbjednosnih kamera u Ulici Velibora Janjetovića Janje, pa je nakon žalbi pušten iz pritvora uz obrazloženje da nema ni osnova sumnje da je počinio krivično djelo za koje se teretio.

Ustavni sud BiH je nakon apelacije odbrane utvrdio da su Alenu Kukiću bila povrijeđena ljudska prava kada mu je određen pritvor zbog sumnje da je pomagao ubicama Davida Dragičevića uništavajući dokaze.

Ustavni sud je, između ostalog, konstatovao i da banjalučko tužilaštvo “luta kada je u pitanju ubica Davida Dragičevića, navodeći i dajući indicije da se radi o Đorđu Rađenu, a u isto vrijeme zanemaruje činjenicu da su inspektori MUP davali naloge upravo Rađenu“.

Stiče se utisak da će banjalučko tužilaštvo svoj dio posla oko ubistva Davida Dragičevića okončati sa tri optužnice za krivična djela sprečavanje dokazivanja.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, za ovo krivično djelo zaprijećena je maksimalna kazna do tri godine zatvora.

SUĐENJE KRIM-TEHNIČARIMA
Podsjećanja radi, banjalučko tužilaštvo je još ranije zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja podiglo optužnicu protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka.

Osnovni sud u Banjaluci zakazao je početak suđenja optuženima za 21. april ove godine.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare