19. Juna 2021.

Nova “igračka” Džefa Bezosa?

Big Portal

Tu će kroz tri godine niknuti demo projekat fuzione elektrane.

Fuziona nuklearna elektrana koja proizvodi više energije nego što troši udaljena je od nas, zavisno od toga koga pitate, 5, 10 ili 30 godina. No, projekata razvoja takvog tipa elektrana ne nedostaje.

ITER-u, Južnoj Koreji, Kini i drugima koji se bave izradom raznih tokamaka i “veštačkih sunca”, sada se pridružuje i Ujedinjeno Kraljevstvo, u saradnji s kanadskim i američkim ulagačima.

Kanadska kompanija Dženeral fjužn pokrenula je izgradnju demo projekta fuzijske elektrane u engleskom mestu Kalam (Culham), gde Agencija za atomsku energiju Ujedinjenog Kraljevstva već ima svoj kampus, prenosi SEEbiz.

Razvoj će koštati oko 400 miliona dolara, a sredstva će osigurati delimično sama kompanija, koja je prošle godine prikupila oko 100 miliona dolara investicija.

Dodatno, u finansiranje ovog projekta uključiće se i multimilijarder Džef Bezos, koji s njima sarađuje već preko deset godina. Jedan od finansijera biće i vlasti Ujedinjenog Kraljevstva koje će projekat sufinansirati sa 222 miliona funti (306,6 miliona dolara).

Dženeral fjužn razvija tehnologiju tzv. magnetske ciljane fuzije, što je tehnologija koja, kao i druge, još nije u praksi dovedena do neto pozitivnog energetskog bilansa.

Ovaj projekat u UK biće izrađen samo u demo svrhe. Izgradnja će trajati oko tri godine, a rezultiraće reaktorom veličine 70 odsto “pravog”, kakav bi mogao biti osnova komercijalne elektrane u budućnosti. Nakon svega, ovaj fuzioni reaktor neće proizvoditi struju, već će poslužiti za testiranje stvaranja užarene plazme i njenog održavanja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare