28. Juna 2022.

Nova generacija modela Chevrolet Colorado debituje u julu

Big Portal

Od kada je debitovao prije desetak godina osvojio je mnoštvo nagrada i zabilježio veoma visoke cifre u smislu prodajnih rezultata u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi i Australiji.

Najbitnije tržište za njega je svakako ono domaće i tamo je prošle godine isporučeno 73.008 jedinica.

Ako bismo zbrojili i prodaju mehaničkog blizanca pod imenom GMC Canyon, došli bismo do cifre od nešto manje od sto hiljada primjeraka, a samo je Toyota Tacoma bila popularnija u kategoriji kamioneta srednje klase. 

Colorado je takođe jedan od rijetkih predstavnika koji se mogao pohvaliti i sa proterenskim izdanjem ZR2 kao i s dizel motorom, ali nam se čini da Chevrolet želi da u potpunosti skrati ponudu za narednu godinu.

Nova generacija Colorada će debitovati 28. jula dok ćemo na Canyon morati sačekati nekoliko dodatnih mjeseci. 

I ovaj put američki proizvođač vozila će malo promijeniti strategiju koju redovno viđamo u automobilskom svijetu. 

Navikli smo da zapazimo one bazne konfiguracije i onda za par godina specijalno izdanje, lansirano u želji da se ponovo privuče pažnja javnosti.

Međutim, Chevrolet prvo stiže za terenskom verzijom nazvanom ZR2 i možemo da ga vidimo na priloženim fotografijama. 

2016 Chevy Colorado Special Models Dressed to Impress

One nisu baš najboljeg kvaliteta, a razlog leži u tome što su preuzete iz promotivnog video snimka. Možemo da zaključimo da se generalna dizajnerska ideja i nije nešto izmijenila i da nas više očekuje evolucija nego revolucija.

Štaviše, mnogi detalji su preuzeti sa većeg modela Silverado, posebno u zoni zadnjeg dijela vozila. 

Chevrolet će u budućnosti nuditi samo konfiguraciju s četvoro vrata dok će ona sa dvoje vrata biti eliminisana zbog niske potražnje.

Mnogo veće promjene će uslijediti ispod haube. Mediji spekulišu da će Chevrolet pratiti potez Forda Rangera i ponuditi samo manje turbobenzince da zamijene dosadašnje atmosferce.

Najčešće se spominje onaj zapremine 2,7 litara sa četiri cilindra i trenutno ga možemo videti u spomenutom Silveradu. 

Razvija 310 konjskih snaga i maksimalnih 570 Nm obrtnog momenta, što je veliki napredak u poređenju sa sadašnjim 3,6-litarskim atmosfercem sa šest cilindara. 

Postoji nada da ćemo ponovo vidjeti 2,8-litarski dizel, ali šanse su male kada znamo stav Jenkija prema ovakvoj tehnologiji.

Bilo kako bilo, sigurni smo da će tokom naredne četiri sedmice više informacija postati dostupno medijima. Ne sumnjamo da će Colorado nastaviti da osvaja kupce i da će da bude izuzetno popularan, a iako Chevrolet više ne posluje na Starom kontinentu, ovaj model je i dalje izuzetno bitan za automobilski svijet.

(AutoRepublika)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare