Nova američka poruka Prištini, ukinite takse ili zatvaramo Bondstil - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nova američka poruka Prištini, ukinite takse ili zatvaramo Bondstil

Predstavnici američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, Džon Erat i Bred Berkli upozorili su kosovske vlasti da će dalje inistiranje na taksama na proizvode iz centralne Srbije i BiH imati ozbiljne posledice, uključujući i “moguće zatvaranje baze Bondstil” kod Uroševca, piše prištinska GazetaBlic.

“Ukoliko takse ne budu ukinute, uslediće ozbiljne posledice. Osim zabrane izdavanja viza i ukidanja pomoći sektoru bezbednosti, neodustajanje od taksi i blokada dijaloga mogli bi navesti SAD da se povuku iz baze Bondstil”, rekao je za prištinski dnevnik GazetaBlic neimenovani diplomata.

Isti izvor je rekao i da u Vašingtonu “postoje mišljenja da Kosovo postaje destruktivno, kao i da Srbija demonstrira više konstruktivnosti u vezi pravno obavezujućeg sporazuma, kojim bi se otključao zamrznuti konflikt”, navodi prištinski dnevnik.

Erat i Berkli, koji su se u prethodna dva dana sastali sa svim značajnijim političarima na Kosovu, takođe su preneli da “predstavljaju glas (američkog predsednika Donalda) Trampa”.

Dvojica američkih zvaničnika, istovremeno, smatraju da dogovor Beograda i Prištine treba da bude postignut do kraja godine, kao i da bi neuspeh na ovom planu za obe strane značio “stagnaciju na spoljnopolitičkom i unutrašnjem” planu.

Poruka za obe strane

U međuvremenu, američka ambasada u Prištini saopštila je da su se Erat i Berkli juče sastali sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, nakon posete Beogradu i sastanka sa liderima srpske vlade.

Kako se navodi u saopštenju, oni su u Prištini istakli da su takse prepreka napretku, da podrivaju partnerstvo sa SAD i da moraju biti suspendovane kako bi se dijalog nastavio.

“Naglasili su hitnost Kosova u postizanju sveobuvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom i usklađivanju SAD-Kosova za ovaj zajednički strateški interes”, saopšteno je iz ambasade.

Precizira se da su američki zvaničnici došli u posetu kako bi učvrstili poruku predsednika Trampa da se ugrabi ova jedinstvena prilika i da se uzdrži od poteza koji bi otežali sporazum.

U saopštenju se navodi da su i u Beogradu i u Prištini ukazali na zabrinutost Bele kuće i njenog apela da se dijalog vrati na pravi put.

Poručeno je i da “obe strane moraju da prekinu provokativne akcije i preduzmu konstruktivne korake kako bi se vratili za pregovarački sto”.

Upozorenje američkih zvaničnika usledilo je posle serije konfuznih poruka kosovskih zvaničnika o sudbini taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

Danas objavljeno

Snažan zemljotres u juznom Pacifiku, bez upozorenja na cunami

M.

“Amerika je u ratu? Pitam se, kad smo to mi glasali za to?”

M.

MUP se oglasio: DNK analiza potvrdila da je telo Mateja Periša, preminuo nenasilnom smrću

M.

Ostavite komentar