Nova alijansa? Sponzor – SAD - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nova alijansa? Sponzor – SAD

Izrael gradi regionalnu alijansu protivvazdušne odbrane koju sponzorišu Sjedinjene Američke Države, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Beni Ganc.

Približavajući se poslednjih godina arapskim državama, koje su u savezu sa Sjedinjenim Američkim Državama i dele njihovu zabrinutost zbog Irana, Izrael im je ponudio saradnju u oblasti odbrane, navodi Rojters.

Na brifingu s izraelskim zakonodavcima, ministar Ganc je objavio ono što je nazvao “Alijansa protivvazdušne odbrane Bliskog istoka” i rekao da je takva saradnja već u toku.

“Tokom protekle godine vodio sam obiman program, zajedno sa svojim partnerima u Pentagonu i u američkoj administraciji, koji će ojačati saradnju izmedju Izraela i zemalja u regionu”, naveo je Ganc.

Izraelski ministar odbrane kaže da je taj program već operativan i omogućio je uspešno presretanje iranskih pokušaja da napadnu Izrael i druge zemlje.

Kako prenosi britanska agencija, ne navode se imena zemalja partnera, niti se navode dodatni detalji o osujećenim napadima.

Ganc je izrazio nadu da će napraviti još jedan korak napred u tom aspektu regionalne saradnje u kulu, tokom posete američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Tokom posete od 13. do 16. jula Bajden će doći u Izrael i nastaviti u Saudijsku Arabiju, gde će se sastati sa arapskim liderima.

B92.

Danas objavljeno

Doživotna robija zbog divljanja na ulicama: Vozio cik-cak i ubio šestoro

M.

“Ma koliko teško, direktan kontakt s Putinom je važan”

M.

Pjongjang ispalio dvije rakete sa zapadne obale

M.

Ostavite komentar