11. Decembra 2022.

Nova Aleo kriptovaluta je možda druga i poslednja šansa za GPU rudare

Big Portal

Moguća situacija je da će se pojavom nove kriptovalute podstaći kupovina grafičkih karti i nove linije matičnih ploča zasnovanih na starijim verzijama čipseta. Aleo je nova kriptovaluta koja je trenutno u fazi testneta 3; međutim, navodno je veoma blizu lansiranja na internetu i već je privukla interesovanje rudara kriptovaluta.

Prema nedavnom “tvitu” objavljenog sa zvaničnog Aleo naloga, trenutno postoji do 14.000 “nodova” koji kopaju ovaj novčić. Pored toga, postoji 20 miliona PoW procesa u sekundi, što predstavlja 1000x poboljšanje u odnosu na testnet 2 fazu testiranja. Međutim, za razliku od drugih kriptovaluta, Aleo se ne oslanja samo na najbolje grafičke kartice — Aleo možete rudariti i sa procesorom jer deo algoritma zavisi od performansi centralnog procesora, tako da on ima itekako važnu ulogu u procesu rudarenja. Zbog toga će rudari morati da pronađu najbolju kombinaciju procesora i grafičke kartice.

Stranica Aleo GitHub pokazuje da je minimalna preporuka za Aleo “rig” sastoji od procesora sa 16 jezgara, 16 GB memorije, 128 GB prostora za skladištenje i internet konekcije sa brzinom od 10 Mbps. Programeri preporučuju procesor sa 32 jezgra i 32 GB memorije, ali ne pominju da li visina frekvencije ili ukupan broj jezgara imaju uticaj na bolje performanse “kopanja” Međutim, ova stranica naglašava da će ambiciozniji rudari verovatno želeti više snage od preporučene liste hardvera.

Pošto je Aleo još uvek u fazi testiranja, optimalna kombinacija procesora i grafičke kartice ostaje za sada nepoznanica, kako prenosi Tomshardware. Međutim, prema insajderu I_Leak_VN, najpopularnija konfiguracija među trenutnom rudarskom zajednicom sastoji se od Intelovih Xeon E5 procesora koji se više ne proizvode i Nvidia GeForce RTX 3080 grafičkih kartica. Tipster je podelio malu tabelu performansi rudarenja različitih modela grafičkih karti za Aleo, ali izvor liste je zapravo nepoznat, pa ovu informaciju uzmite sa velikom dozom rezerve. Međutim, postoje indicije da je lista sastavljena najverovatnije na osnovu povratnih informacija zajednice rudara Alea. Jeftine opcije, poput GeForce GTX 1660 Super, isporučuju oko 170M, dok skuplje opcije, poput GeForce RTX 3090 ili GeForce RTX 3080 Ti, prelaze prag od 1.000M. Međutim, čini se da je GeForce RTX 3080, koji nudi 940M, najpopularniji.

listagrafickihkartizakopanjeAleonovcica.jpg

Kada je u pitanju procesor, stari Intel Xeon E5 ima smisla jer se trenutno prodaje po povoljnoj ceni na tržištu polovnih komponenti. Na taj nači rudari mogu jeftino da dobiju veći broj jezgara (max. 18). Pored toga, Xeon E5 procesori su skalabilni, što omogućava rudarima da dodaju drugi procesor u “rig” jer mogu da rade u konfiguraciji sa dva procesora istovremeno (2S).

Najpopularnije dosadašnje kriptovalute su se prvenstveno oslanjale na snagu grafičke kartice, a rudari su često koristili jeftine CPU opcije, poput: Celeron ili Pentium procesora. Dakle, iako je grafička kartica i dalje vitalna za kopanje Aleo novčića, čini se da broj procesorskih jezgara donekle pomaže.

Kineski proizvođač matičnih ploča Shenzhen AngKsun Technology iskoristio je priliku da lansira nove LGA2011 matične ploče za rudarenje Aleo novčića. Prema izveštaju kompanije Minernav, Shenzhen AngXun Technology je pripremila tri X99 matične ploče. E5-ALEO-IDC podržava dva Xeon E5 procesora, 512 GB memorije i šest grafičkih kartica. U međuvremenu, X99-6PLUS-V2.0 deli slične karakteristike, ali podržava samo 256 GB memorije. Konačno, X98-ETH-V1.0 je za zahtevnije rudare. Matična ploča i dalje podržava dva Xeon E5 procesora i 256 GB memorije, ali ima mesta za osam grafičkih kartica.

gnezdozakopanjekriptovaluta.jpg

Aleo koristi drugačiji algoritam od Ethereuma, tako da rudari Ethereuma ne mogu tek tako da pokrenu svoja postojeća gnezda  za rudarenje Aleo valute. Očekuje se da će grafička kartica imati još veći uticaj za Aleo rudarenje, ali Ethereum rudari će verovatno morati da prilagode svoj hardver specifičnostima kopanja novog novčića.

Kao i kod svake kriptovalute, nema garancije da će Aleo uspeti. Čia novčić je bio popularan tokom prošlih godina, a prouzrokovao je svojevremeno nestašicu hard diskova. Proizvođačima hard diskova, kao što su Western Digital i Seagate, išlo je na ruku povećanje proizvodnje. Međutim, kada je prvobitna euforija prestala, Chia se više nikada nije oporavila. Danas jedan Chia novčić vredi oko 31 dolar. Može li Aleo biti sledeći Ethereum ili Bitcoin? Danas se to čini malo verovatnim, s obzirom na trenutno stanje kripto tržišta, ali nikad se ne zna – samo će vreme pokazati hoće li Aleo uspeti.

Šta vi mislite i da li ste spremni da pokrenete svoje prašnjave “rigove”?

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare