2. Aprila 2020.

Nositi masku ili ne tokom pandemije korone? Svjetski stručnjaci otkrivaju ono što vas nedeljama muči

Big Portal

Svetski mediji već nedeljama upozoravaju javnost da koristi zaštitne maske protiv korona virusa.

Ovakve poruke u nekim delovima sveta izazivaju konfuziju, jer brojni stručnjaci tvrde da zaštitne maske ne pomažu i da bi umesto toga građani trebalo da peru ruke i da se pridržavaju mere socijalnog distanciranja, prenosi CNN.

Još krajem februara američki sekretar za zdravstvo Džerom Adams objavio je na svom Tviter nalogu kratku poruku, ispisanu velikim slovima: “PRESTANITE DA KUPUJETE MASKE”.

Adams je objasnio da maske ne štite zdrave ljude od korona virusa, ali da koriste kada ih nose zaraženi pacijenti jer tako štite svoju okolinu od virusa.

Iste nedelje, istu poruku javnosti je uputio i Robert Redfild, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Na saslušanju pred komisijom predstavničkog doma američkog Kongresa, Redfildu je postavljeno pitanje da li je potrebno da ljudi nose zaštitne maske.

Njegov odgovor je bio kratak i bez objašnjenja: “NE”.

Nekoliko nedelja kasnije Adrijen Berč, ekspert mikrobiologije na Univerzitetu u Kaliforniji, izjavio je da ne postoje validni dokazi da maske ne pomažu zdravim ljudima da se zaštite od virusa.

“Zapravo, postoje dokazi za suprotno – da maske mogu da nas zaštite od infekcije kakva je pandemija korona virusa”, napisao je Berč u svom autorskom tekstu u kojem je analizirao sve stručne studije na tu temu.

“Postoje nepobitni dokazi da je tokom epidemije SARSA nošenje maske efikasno sprečavalo širenje virusa”, ukazao je Berč u svom tekstu.

“Stalno nošenje maske može i do 70% smanjiti rizik od prenošenja virusa”, zaljučuje Adrijen Berč.

Izvor. Novosti

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare