Nosila sliku ubijenog sina, pa na udaru policije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nosila sliku ubijenog sina, pa na udaru policije

Osnovni sud Banjaluka uputio je Suzani Radanović, majci ubijenog Davida Dragičevića, poziv da se 10. septembra pojavi na ročištu, na kojem bi trebalo da se izjasni o optužbama da je 25. decembra prošle godine prekršila Zakon o javnom redu i okupljanju.

Prekršajni nalog protiv Radanovićeve je 25. decembra 2018. godine podnijela Policijska uprava Banjaluka.

Radanovićeva je u pozivu Suda upozorena da je moguće da bude privedena ako se ne pojavi na ročištu, a prethodno ne opravda svoj nedolazak.

„Ukoliko se ne odazovete pozivu, a svoj izostanak ne opravdate, Sud će u Vašem odsustvu donijeti odluku, na osnovu dokaza u spisu (član 187. stav 1. ZPRS), a, ukoliko nađe da je Vaše prisustvo na pretresu neophodno, narediće da se prinudno dovedete (član 168. stav 1. ZPRS)“, navodi se u sudskom pozivu.

GDJE SU UBICE

Nađoše me i u Austriji. Poziv šalju kao najvećem kriminalcu.

A gdje su ubice Davidove? Gdje je Filip Ćulum, kojeg je David optužio – „Ako mi se nešto desi, kriv je Filip Ćulum“?

Gdje je Đorđe Rađen koji je „dao“ svje stvari da se podmetnu Davidu?

Gdje su tehničari i njihov šef koji su bacili dokaze- Davidove gaće?

Gdje je zlotvor „dr Mengele“, (Siniša) Karan, koji je lagao vrijeme i način smrti i još na to lažno optužio Davida da je narkoman?

Gdje su Burle i Čvoka (Milorad Dodik i Dragan Lukač op.a.), koji su isto tako laćno optuživali moje dijete?

Gdje je Lepir, koji zna istinu, ali ne smije reći?

Mogla bih nabrajati danima. Važno je da se Suzana dovede na Sud zato što je 25.12.2018. godine stajala na mjestu sa kog su joj oteli život. PU bagro!!!, napisala je Suzana Radanović u postu na Fejsbuk grupi „Pravda za Davida“.

Policijska uprava Banjaluka podnijela je prekršajnu prijavu Radanovićevoj zbog dešavanja na Trgu Krajine 25. decembra prošle godine. Tog dana, policija je na Trgu prvo uhapisla Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, a nakon toga je privedena i Davidova majka Suzana.

Nakon što su na Trgu uhapsili Davora Dragičevića, koji je na tom mjestu parkirao svoj automobil, posle policijske potjere za njim od naselja Pobrđe do centra grada, Suzana je sa slikom ubijenog sina prilazila policajcima, među kojima je bilo i specijalaca.

„Za koga radiš, za narod ili za mafiju? Zar moje dijete nije vrijedno? Imaš li majku, imaš li majku, pogledaj ovu sliku?“, pitala je tada Suzana policjace, koji su auto označili žutom trakom.

„Udaljite se“, ponavljao je jedan od policajaca Suzani.

„Je li ovo slobodna teritorija, je li ovo slobodan grad, je li ja smijem stajati gdje hoću?“, nastavila je tada Suzana, da bi joj policajac odgovorio da „ne uznemirava policijskog službenika u vršenju dužnosti“

„Pogledaj šta si ubio, ti i tvoji. Produžena ruka Lukača i mafije. Pobićete mi familiju, to vam je cilj…“, odgovorila je Suzana policijskom šefu parade na Trgu Krajine 25. decembra prošle godine.

Tog dana, osim što su u policiju privedeni Davor i Suzana, policija je brutalno krenula na građane Banjaluke okupljene na Trgu Krajine. Policija je potom trajno zabranila okupljanje na Trgu Krajine članovima grupe „Pravda za Davida“, iako o tome ni do danas ne postoji zvaničan akt.

PROŠLI GODIŠNJI ODMORI

„Sama činjenica da su Suzani dostavili poziv na suđenje na njenu adresu u Austriji dovoljno govori o tome da policija ne odustaje. Izgleda da su prošli godišnji odmori i da ponovo nastavljaju tamo gdje su stali“, rekao je za Žurnal aktivista grupe „Pravda za Davida“ Ozren Perduv.

On je istakao da su svi 25. decembra prošle godine bili svjedoci policijske brutalnosti na Trgu Krajine.

„Četa naoružanih maskiranih pripadnika policije čuvala je trg. Pitam se – od koga i od čega? Jedini Suzanin grijeh je taj što je nosila u rukama sliku ubijenog djeteta, što je policijske službenike pitala da li imaju majku i da li znaju čiju sliku u rukama drži. Ako Suzana treba da odgovara zbog nekakvog ometanja policijskih službenika u vršenju dužnosti, onda postavljam pitanje ko će i kada da odgovara za “ometanje” valjane istrage koja će otkriti ko je, kada i zašto ubio Davida Dragičevića?“, istakao je Perduv.

On smatra da je na sceni „klasična zamjena teza“ i da je od slučaja David Dragičević, napravljen slučaj Davidovih roditelja i ljudi oko njih koji ih podržavaju u njiihovoj borbi.

„Ali, šta drugo očekivati od policije kada i Davidovi roditelji, ali i njihovi advokati – Feraget i Nikodinović Dobričanin mjesecima tvrde da pojedinci iz policije zataškavaju zločin i ubice i da štimaju dokaze“, naglasio je Perduv.

Advokat Milan Malešević, koji zastupa Suzanu Radanović u ovom slučaju, potvrdio je da je Policijska stanica Centar Banjaluka 25. decembra prošle godine Radanovićevoj izdala i uručila prekršajni nalog, zbog navodno počinjenog prekršaja Zakona o javnom redu i miru, kojeg ona nije prihvatila, zbog čega je tražila sudsko odlučivanje.

„Upravo poziv Suda na usmeni pretres predstavlja nastavak tog postupka. Dakle, bez obzira na beskrupuloznost (brojnim video snimkama dokumentovanu) predstavnika ovlaštenog organa i morbidnost prekršajne prijave, pojavljuje se mogućnost da obje strane, načelno „ravnopravne“, izađu pred nezavisan i nepristrasan organ i dokazuju svoje argumente, kao i da osporavaju one suprotne strane, čemu se profesionalno veoma radujem, iako za takvu vrstu emocije, zbog naravi i činjenice da je do istog, uopšte, došlo, u ovom postupku nema mjesta. O čemu govorim, svi zainteresovani, naročito predstavnici medija, obzirom da je suđenje javno, mogu saznati na licu mjesta, odnosno, na samom pretresu“, , rekao je advokat Malešević za Žurnal.

NASTAVAK PROGONA

Nema sumnje, sudski poziv Suzani Radanović znak je da će se nastaviti progoni roditelja ubijenog Davida Dragičevića, kao i svih onih koji otvoreno podržavaju njihova nastojanja i borbu da se riješi monstruozno ubistvo mladića.

Istovremeno, Okružno javno tužilaštvo nije načinilo nikakve pomake u istrazi ubistva Davida Dragičevića od kraja juna prošle godine, kada je mladićeva smrt i zvanično proglašena ubistvom.

Riječju, i dalje se čini sve da Davidovo ubistvo ostane nerješeno, posebno jer je Davor Dragičević za ubistvo svog sina, između ostalih, optužio i visoke pripadnike MUP RS.

Ozren Perduv ranije je rekao Žurnalu da institucije RS ni više od 500 dana traženja istine i pravde za Davida, institucije nisu uradile ništa, osim što i dalje istrajavaju na verziji koju je na konferenciji za novinare 26. marta prošle godine iznio Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave MUP RS za organizovani kriminal.

Po toj verziji, David se u noći nestanka 18. marta potukao sa grupom mladića u gradu, potom u jednoj pakari pojeo burek, onda je opljačkao kuću porodice Rađen u naselju Lauš i na kraju „zadesno“ završio u rječici Crkvena.

(zurnal.info)

Danas objavljeno

Brisel, pretresi i privođenja u istrazi o korupciji u Evropskom parlamentu

Vanja A

Ruska ambasada: Komunike PIC-a jednostran, Rusija zadržava pravo da sama djeluje

Vanja A

STRAVA U BIHAĆU Pronađeno tijelo bebe, sumnja se na čedomorstvo

Vanja A

Ostavite komentar