Nošenje gumice oko zgloba ruke može da dovede do ozbiljnih komplikacija - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Nošenje gumice oko zgloba ruke može da dovede do ozbiljnih komplikacija

Kosa nam pada po licu dok čitamo ili nam postane vruće u nekom trenutku, pa je vezivanje u rep ili punđu idealno rešenje. Upravo to je razlog zašto često nosimo gumicu oko zgloba ruke.

Lekari savetuju da ju ipak bolja opcija gumicu za kosu držati  u torbi ili u džepu i to iz više razloga.

Ne samo da konstantno vezivanje kose može istu da uništi, već nošenje gumice oko zgloba ruke može da dovede do ozbiljnih probleme, piše The Healthy.

Odri Kop izKentakija nosila je gumicu za kosu oko ruke kada je primetila veliku crvenu izraslinu. Lekari su otkrili da se radi o opasnoj infekciji koja zahteva hitnu operaciju, a kao uzrok naveli su upravo gumicu za kosu.

“Retko je dobijanje infekcije preko gumice za kosu, ali je moguće”, rekao je dr Fajzal Tavab. 

Kako do toga dolazi?

Koža je naš najveći štit u borbi protiv bakterija, a bilo kakva otvorena rana ili ogrebotina može da prouzrokuje infekciju, rekao je stručnjak za dr Adam Groper, vaskularni hirurg. 

Obična gumica neće učiniti toliko štete, ali one grublje sa šljokicama ili metalnim dijelovima mogu da oštetete kožu. Takva oštećenja su plodna podloga za ulazak bakterija i stvaranje raznih infekcija. 

Osim toga, gumice za kosu na sebi već imaju mnoštvo bakterija.

“Čak i ako je potpuno nova, gumica će imati bakterije na sebi. Ako je korišćena već na kosi, imaće ih još više. Nošenjem oko zgloba, skupiće najviše bakterija”, rekao je dr. Groper.

Upozorio je i na pranje ruku zajedno s gumicom.  

“Oprali ste ruke, one će se osušiti, ali gumica baš i neće. Bakterije vole topla i vlažna mesta što znači da će se u ovakvoj situaciji stvoriti bezbroj istih”.  

Osim toga, čvrste gumice mogu  da uspore cirkulaciju, upozorio je doktor i dodao da bi gumice za kosu trebalo češće menjati, ali i skidati sa ruke, pogotovo kad se tuširamo.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Kiseliš, slaniš i slatkiš: Sva lica luka

Vanja A

Šarenilo na tanjiru: Slatko, a lako

Vanja A

Humus: Najzdraviji namaz na svijetu

Vanja A

Ostavite komentar