Norvežani završili snimanje kadrova za film o stradanju Srba u Karašjoku - BIGportal.ba
Ex Yu

Norvežani završili snimanje kadrova za film o stradanju Srba u Karašjoku

Ovo je njihov treći dolazak u Srbiju, sa njima je bio i NATO oficir Knut. Norveška filmska ekipa u sastavu: Knut Flovik Toresen istoričar, Branko Dimeski producent, Kjetil Palmquist reditelj, i Terje Holm stručni saradnik, bili su na radnom zadatku na Kosmetu (manastir Draganac i Gračanica), Nišu i Beogradu.

Pravoslavnu Novu godinu dočekali su uz liturgiju u manastiru Draganac zajedno sa igumanom Ilarionom. Boravili su i u Gračanicu. Bilo je planirano da ekipu norveške produkcije POX dočeka episkop Teodosije, iz razloga što je episkop Teodosije pozitivan na Kovid virus, do prijema nije došlo.

Planirano je da ekipu dočeka u Patrijaršiji i patrijarh Porfirije, iz istih razloga je i to odloženo, prenosi Đorđe Bojanić. Otac Ilarion starešina manastira Draganac na Kosmetu uručio priznanje istoričaru i NATO pukovniku Knutu Floviku Thorasenu za doprinos u odbrani Gračanice i Srpskog življa na Kosovu i Metohiji.

U Nišu su po treći put, gde su snimali finalne kadrove za film o stradanju srpskih logoraša za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Norveškoj (STRADANJE SRBA U KARAŠJOKU). Niški glumci su dali veliki doprinos u snimanju scena u niškom logoru CRVENI KRST.

Snimanje je nastavljeno u Beogradu u etno ZORNIĆA KUĆI, gde su nas domaćini dočekali na pravi srpski način.

Glumica Jasmina Stoiljković je snimala kadrove za film. A sa nama je bio i Dragoslav Bokan, koji je dao svoj doprinos za film. U kasnim satima, dočekao nas je starina bistrog uma Milorad Ćebić (92.god) u svom domu u Beogradu.

Deka Milorad je jedan od malobrojnih preživelih svedoka ustaškog pira u Starom Brodu u aprilu 1942. Zaklano i 72 Ćebićevih rođaka, najmlađi imao sedam dana.

Devojke u samrtnom zagrljaju skakale su sa stene. Petorica stričeva su mu stradali u Norveškim logorima smrti.

Velika je čast zboriti i slušati ovu starinu.

*Plakat za film LOGOR SMRTI U KARAŠJOKU, krasi i njegov lik.

Na radnom sastanku kod načelnika Školske uprave prof. istorije Predraga Nešovića sa norveškim istoričarem Knut Flovik Torasenom, producentom Brankom Dimeskim i kolegama iz Niša.

Razgovarano je i o budućoj saradnji i mogućem predavanju i razmeni podataka i činjenica do kojih je došao norveški istoričar Knut Flovik Torasen kroz dugogodišnja istraživanja, za profesore istorije i studente istorije.

Razmenjena su iskustva, nove činjenice i podaci, prenosi Đorđe Bojanić.

Knut Flovik Toresen je istražujući došao u posed dokumenta iz 1942 godine, koji su za nas vrlo značajni i zanimljivi, koji dosta toga jasno ukazuju na mnoga dešavanja u tom vremenu stradanja Srpskog naroda.

Naređenje koje nemačka komanda izdaje stražarima logora prikazuje zapravo da se radi o genocidu prema jednom narodu ili možemo slobodno reći planiranom masovnom ubistvu:

1. Srbi su podljudi-niža vrsta,

2. Držite odstojanje najmanje pet metara,

3. Slobodno upotrebite oružje,

4. Srbi su lukav i lažljiv narod.

Ovo su samo neke od tačaka dokumenta koje nedvosmisleno ukazuju na to kako su se odnosili prema Srbima u logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata.

Razgovarano je i o filmu koji je u izradi LOGOR SMRTI U KARAŠJOKU, sastanku je prisustvovao i producent filma Branko Dimović Dimeski.

Cilj će biti i da učenici osmog razreda i učenici srednjih škola pogledaju ovaj film, prenosi Đorđe Bojanić.

Norveška produkcija imala je svečani prijem i u Komandi Kopnene vojske u Nišu, gde ih je svečano dočekao general Milosav Simović i proveo ih kroz muzej i Spomen sobu, prenosi Đorđe Bojanić.

Par reči o norveškom Nato oficiru i istoričaru Knutu Flovik Toresenu, on je u proleće 2004. kada je bio Pogrom i agresija od strane šiptara na Kosmetu spasio je manastir Gračanicu od uništenja i paljenja, kao što su uradili sa mnogim svetinjama na Kosmetu.

Zanimljivo je i to da se on 2002. krstio u srpskoj crkvi u Skugriću kod Modriče u Republici Srpskoj, iste godine se venčao i oženio Srpkinjom. Zajedno imaju dvoje dece, norveško-srpske koja su takođe krštena u Skugriću, zato i ne čudi što je preko dva dana bio i neprekidno rukovodio odbranom Gračanice (u Nato uniformi) i kako kaže i njegove pravoslavne svetinje, i tako nije dozvolio da i ona bude uništena i spaljena, prenosi Đorđe Bojanić.

Društvo književnika Kosova i Metohije je Toresenu dodelilo u Gračanici veliku gramatu za zasluge u širenju srpske kulture. U ime tog udruženja, priznanje mu je dodelio književnik i novinar Živojin Rakočević.

Ovaj film biće prikazan i srpskoj publici na leto 2022. godine. Moguće da bude prikazan i na FILMSKIM SUSRETIMA u Nišu. A premijera biće na Prva Srpska televizija.

Priredio, Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

Danas objavljeno

Ko je bila supruga čuvenog Gidre? Malo ko zna da je OVA GLUMICA osvojila njegovo srce

Zeljka

Brat Igora Starovića otvorio dušu i otkrio detalje bolesti

Zeljka

Jokić na Evroliginoj žurci

Zeljka

Ostavite komentar